Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet het resultaat behaalt wat je zou willen behalen. Op zo’n moment vraag je jezelf af wat je verkeerd doet of wat er beter kan. De kans is groot dat je voeding of je slaap de oorzaak is, maar het kan ook zo zijn dat je simpelweg niet hard genoeg traint. Die kans is zelfs groter dan je denkt, volgens een studie uit 2017.

Het onderzoek

Het onderzoek werd gedaan onder 160 mannen die minimaal al een half jaar trainen. Een vereiste was dat ze in hun routine allemaal de bench press deden. Voor het onderzoek werden de mannen gevraagd wat voor gewicht ze zouden gebruiken voor een set van 10 herhalingen. Dit gewicht hoeft niet persé hun 10-rep-max te zijn, het gaat meer om welk gewicht ze normaal in hun training zouden gebruiken. Vervolgens lieten ze de deelnemers bankdrukken met het door hun gekozen gewicht. Echter moesten de deelnemers deze keer tot falen gaan i.p.v. 10 herhalingen. Zo probeerden de onderzoekers erachter te komen hoeveel herhalingen de deelnemers normaal gesproken inhouden.

Het resultaat

Uit de resultaten van de deelnemers is duidelijk te zien dat je jezelf snel onderschat, aangezien er niemand was die minder dan 10 herhalingen kon doen. Dit waren de resultaten van het onderzoek:

  • 0% – minder dan 10 herhalingen
  • 22% – 10 – 12 herhalingen
  • 31% – 13-15 herhalingen
  • 21% – 16-18 herhalingen
  • 13% – 19-20 herhalingen
  • 13% – meer dan 20 herhalingen

Zoals je kan zien doet slechts 22% het aantal herhalingen wat je zou moeten doen. Aangeraden wordt om altijd 1 of 2 herhalingen in te houden. Om spieren op te bouwen wil je in je training namelijk een bepaalde drempel over. Hoe hoog deze ligt is niet precies te zeggen, maar je wil in ieder geval niet meer dan 3 herhalingen inhouden. Zoals je kan zien doet meer dan driekwart dit dus wel, wat nadelig zal zijn voor hypertrofie. Wat helemaal indrukwekkend is, of eerder schokkend, zijn de 20 mannen die wel 2 keer zoveel herhalingen deden.

Uiteraard zullen er ook andere factoren meespelen in waarom de mannen zoveel meer herhalingen deden. Bijvoorbeeld dat je beter presteert als er iemand mee kijkt, in dit geval een onderzoeker. Een andere reden kan zijn dat het maar één set is, waar je normaal gesproken misschien al een aantal setjes hebt gedaan. Ondanks dat zal er toch ongetwijfeld een groot deel zijn dat in de sportschool niet optimaal traint.

Loading...

Ander vergelijkbaar onderzoek

Later in 2017 was er nog een onderzoek gedaan wat veel leek op deze, maar hierbij werd de vraag iets anders gesteld. In dit onderzoek vroegen de onderzoekers hoeveel herhalingen deelnemers met een bepaald gewicht dachten te kunnen doen. Gemiddeld konden de deelnemers 3 tot 4 herhalingen meer dan ze dachten. Mensen onderschatten zich zelf dus vaak en/of kunnen moeilijk inschatten hoeveel ze eigenlijk kunnen. Dit kan ook weer een reden zijn waarom in het eerste onderzoek alle mannen meer herhalingen deden.

Conclusie

Het is wel duidelijk dat veel mensen in de sportschool nog een stuk zwaarder kunnen trainen dan ze nu doen. Waarom dit zo is moet nog duidelijk worden, maar waarschijnlijk verschilt dit van persoon tot persoon. Bij een beginner kan een reden zijn dat je simpelweg nog niet goed weet hoeveel gewicht je moet gebruiken. Een andere reden kan zijn dat je bang bent om zwaarder te trainen, of misschien ben je gewoon te lui en heb je er geen zin in. Hoe dan ook, het zou voor iedereen goed zijn om wel zwaarder te gaan trainen. Die extra prikkel kan een hoop doen voor het opbouwen van spieren.

Loading...
Shaped Fitness