Wat is beter, trainen met je lichaamsgewicht of trainen met gewichten? Eén van de meest gestelde vragen in de fitnesswereld. In beide kampen zijn er mensen die er heilig van overtuigd zijn dat hun manier de beste is. Sommigen gaan zelfs zó ver dat ze beweren dat de andere manier compleet nutteloos is. Dat is natuurlijk onzin. In beide kampen zijn er mensen die geweldige resultaten hebben behaald op hun manier. Wel is het zo dat de ene manier beter kan zijn op bepaalde punten.

Welke is beter

Het trainen met lichaamsgewicht wordt ook wel ‘calisthenics’ genoemd. Als we kijken naar functionaliteit is deze manier van trainen beter voor je. Het maakt bewegingen die je maakt in het dagelijks leven een stuk makkelijker. Dat is ook logisch, want de basis van calisthenics is om je lichaam van punt a naar punt b te bewegen zonder beperkingen. Bij trainen met gewichten is dit niet het geval. Hierbij blijf je op dezelfde plek en wil je alleen het gewicht van punt a naar punt b bewegen. Wil je dus makkelijker een berg kunnen beklimmen, dan zullen box jumps beter voor je zijn dan squats. Wil je je kracht verbeteren, dan kun je beter met gewichten trainen. Om sterker te worden moet je simpelweg zwaarder in gewicht gaan trainen. Dit geldt ook voor het opbouwen van spieren. Als we dus kijken naar kracht en spieren opbouwen is trainen met gewicht beter voor je. Om hier calisthenics voor te gebruiken is simpelweg veel moeilijker. Dit komt omdat calisthenics veel complexer is. Het is namelijk veel makkelijker om gewoon wat extra gewicht toe te voegen aan je oefening als je met gewichten traint. Neem bijvoorbeeld opdrukken, als je dit zwaarder wil maken moet je andere houdingen aan gaan nemen. Wanneer je met gewichten traint hoef je alleen maar zwaardere dumbbells te pakken. Welke beter is, is dus afhankelijk van wat je doel is. Persoonlijk adviseer ik om beide te combineren, zo heb je de voordelen van beide en houdt je het leuk voor jezelf!

Andere voordelen

Trainen met gewichten en trainen met lichaamsgewicht hebben beide natuurlijk zo hun voordelen. Als traint met enkel je lichaamsgewicht is dat meestal gratis. Wil je met gewichten gaan trainen, dan moet je deze kopen of een abonnement afsluiten bij een sportschool. Een ander voordeel van calisthenics is dat je meerdere spiergroepen tegelijk kan trainen. Wil je liever één specifieke spier trainen, omdat deze achterloopt bijvoorbeeld, dan kun je weer beter met gewichten gaan trainen. Vaak hoor je dat trainen met gewichten eerder blessures oplevert, dit is echter niet helemaal waar. Met het juiste training schema en de juiste houding is dit makkelijk te voorkomen.

Loading...