Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat je beter vers eten kan kopen omdat dat gezonder is. Dit idee is bestaat al heel lang en er zijn veel mensen die hierin geloven. De vraag is natuurlijk of dit ook klopt. Misschien is “vers” eten wel helemaal niet zo goed als we denken…

Bewerkt eten

De gedachte dat vers eten beter is dan ingevroren eten komt hoogstwaarschijnlijk omdat vers eten minder bewerkt is. Het is natuurlijk zo dat bewerkt eten vaak bijdraagt aan overgewicht, maar het bewerken van eten heeft ook op verschillende manieren bijgedragen aan een gezondere samenleving. Denk maar eens aan eten voor baby’s, ouderen of zwangere vrouwen. Door eten te bewerken kunnen er makkelijk nutriënten aan toegevoegd, waardoor we tekorten kunnen voorkomen. Bewerkt eten is dus niet altijd slecht.

Verschil vers en bevroren

Er zijn zeker verschillen in voedingswaarde als we bevroren en verse groente/fruit vergelijken. Het is alleen moeilijk te zeggen welke nou beter is. Het blijkt namelijk dat dit verschilt per product.

Een onderzoek uit 2017 liet zien dat beta-caroteen in verse broccoli hoger was dan in bevroren broccoli, maar bij mais was dit juist omgekeerd. Het onderzoek vergeleek voedingswaarde in verschillende soorten fruit en groente in drie groepen: vers, bevroren en vers opgeslagen. Bij de vers opgeslagen groep werd het 5 dagen in de koelkast bewaard, om het gedrag van consumenten na te bootsen.

De uitslagen waren eigenlijk heel verschillend. Kijk je bijvoorbeeld naar het vitamine C gehalte in spinazie, dan is vers het beste. Maar kijk je naar het foliumzuur gehalte in spinazie, dan is bevroren het beste.

Het grotendeel van de onderzochte voeding had geen significant verschil. Als er wel een groot verschil was, dan was te zien het vers opgeslagen eten een negatieve invloed had op de voedingswaarde. Dit komt waarschijnlijk omdat het al zo lang ligt. Het onderzoek gaf aan dat hun vindingen het idee dat vers eten beter is niet ondersteunt. Hetzelfde werd al eerder gezegd in een onderzoek uit 2007. Ook zij gaven aan dat het bevriezen van eten soms juist voedingsstoffen behoudt.

Verschil tussen vers en vers

Het is belangrijk om te weten dat “vers” niet altijd hetzelfde is. Er zit namelijk verschil in voedingswaarde tussen iets wat je zelf plukt en meteen op eet en iets wat geplukt wordt, vervolgens getransporteerd wordt en daarna nog in de winkel ligt.

Over het algemeen geldt dat hoe langer de transport/opslag duurt, hoe slechter de voedingswaarde in het product wordt. Ik zeg hier ‘over het algemeen’, want er zijn veel verschillende factoren die hier invloed op hebben (welke soort, seizoen, weer, rijpheid, enzovoort). Een gezondheidsrapport van Harvard zegt het volgende: “De voedingswaarde in fruit en groente hangt af van beslissingen en behandelingen in het hele voedingssysteem, van zaadje tot tafel”.

Eet beide

Bevroren fruit of groente wordt geplukt wanneer het rijp is. Op dit moment zitten er ook de meeste voedingsstoffen in. Het is echter wel zo dat bij het blancheren er bepaalde voedingsstoffen verloren gaan. Het blancheren gebeurt bij bijna al de bevroren groente. Vitamine B en C worden afgebroken wanneer ze aan deze hitte worden blootgesteld. Maar ook wanneer je verse groente of fruit te lang laat liggen begint vitamine C af te nemen. Je kunt vers eten dus het best zo snel mogelijk op eten.

Zoals je ziet hebben beide manieren hun eigen voordelen en nadelen. Je kunt dus het best zowel vers als bevroren voeding eten. Het beste is om echt vers te eten (wanneer het net geplukt is), maar dat lukt natuurlijk niet iedereen. Varieer tussen vers en bevroren om zeker te weten dat je genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bereidingswijze

Niet alleen de manier waarop het eten wordt bewaard heeft invloed op de voedingswaarde van een product. Wat ook een grote rol speelt, vooral bij groente, is de manier waarop je het bereidt. Zoals ik net al zei gaan er bij het koken veel voedingsstoffen verloren. Daarom is het verstandig om je groente te stomen i.p.v. te koken.

Conclusie

Vers en ingevroren eten hebben beide hun voordelen en nadelen. Dit verschilt ook nog eens per product. Het beste is dus om simpelweg beide te eten. De manier waarop je het eten bereidt kan nog een veel grotere impact hebben op voedingswaarde, dus maak je vooral niet te druk om of het wel of niet vers is. Vergeet ook niet dat zelfs de slechtste soorten groente en fruit vaak nog betere voedingswaarden hebben dan ander eten.

Loading...

Shaped Fitness