Als je een reclame ziet over fitness dan zit daar bij mannen en vrouwen een groot verschil in. Bij mannen moet alles groter, sterker en gespierder. Veel eten en veel gewichten. Bij vrouwen is het juist veel lichter en denk je eerder aan cardio en groepslessen. Dit geeft het beeld dat mannen en vrouwen een andere manier van trainen hebben. Maar is dat wel zo?

Verschillen in mannen en vrouwen

Als we kijken naar de wetenschap dan zijn er zeker wat fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Zijn deze echter zo groot dat mannen en vrouwen verschillend moeten trainen is de vraag. Laten we eerst even kijken naar de verschillen in het lichaam. Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa, wat komt door onze hogere testosteron niveau. Gemiddeld hebben vrouwen qua spiermassa 2/3 van wat mannen hebben. Ze dragen dubbel zoveel lichaamsvet en hebben meer spieren in het onderlichaam.

Je zou denken dat vrouwen minder goed spieren kunnen opbouwen. Dit klopt niet helemaal. Er is relatief zelfs bijna geen verschil in de mate waarin vrouwen en mannen spieren opbouwen. Dit werd duidelijk in een onderzoek naar 25 studies die spiergroei tussen mannen en vrouwen vergeleek. Gemiddeld was er slechts een verschil van 0.97%. In het onderzoek kwam ook naar voren dat vrouwen relatief sneller sterker worden. Dit is natuurlijk goed nieuws voor vrouwen die graag sterker willen worden en spieren willen opbouwen. Maar de vrouwen die bang zijn om te gespierd te worden kunnen hierdoor afschrikken. Dat is niet nodig, vrouwen beginnen met veel minder spiermassa. Je zal dus niet snel ‘bulky’ worden.

Naast kracht en spieren hebben vrouwen nog een voordeel, namelijk het uithoudingsvermogen. Dit komt door meerdere redenen, maar vooral door het verschil in spiervezels. Mannen hebben meer type-2 vezels, wat een betere krachtsexplosie geeft, maar ook sneller vermoeid is. Vrouwen hebben meer type-1 vezels, welke minder snel vermoeid zijn. Type-1 vezels zijn beter in het gebruiken van vet voor energie, waardoor andere energie bronnen zoals glycogeen bewaard blijven. Hierdoor heb je meer uithoudingsvermogen.

Nog een voordeel voor de vrouwen is het herstel. Studies tonen niet alleen aan vrouwen sneller in kracht herstellen, ze hebben ook minder spierpijn en minder spierschade. Het nadeel dat ze dan weer hebben is de menstruatiecyclus. De symptomen hiervan beïnvloeden de prestaties van de vrouwen. Vrouwen moeten hun training hierop aanpassen.

Verschillen in training

Wat voor invloed hebben de bovenstaande verschillen op de training van mannen en vrouwen? Voor het grootste gedeelte valt dit wel mee. Hoe het lichaam reageert op training is vrij gelijk. Het gaat er meer om wat voor doel je hebt. Er is vaak wel een verschil in welke spier een man of vrouw wil laten groeien, maar voor beide geslachten gelden dezelfde regels betreft spieren opbouwen. In beide gevallen is het goed om steeds meer volume te pakken. Train je voor kracht, dan moet je ook in beide gevallen zorgen dat je steeds zwaarder traint. Het kan voor een vrouw dus geen kwaad om zwaar te trainen, wat wel veel vrouwen denken helaas. Train dus gerust af en toe met je vriend of vriendin!


Loading...
Shaped Fitness