Het klinkt te mooi om waar te zijn; spieren opbouwen en vet verliezen tegelijk. Velen van jullie denken hoogst waarschijnlijk dat dit niet mogelijk is. Je hoort in de fitnesswereld namelijk vaak dat dit niet kan. Er zijn echter momenten wanneer dit wel gebeurt. In dit artikel lees je hoe dat kan.

Beginners

Spieren opbouwen en tegelijk vet verliezen gebeurt op 4 manieren. De eerste is bij beginners. Voor een beginner is het goed mogelijk om spieren op te bouwen terwijl je in een calorietekort zit. Zolang je genoeg proteïne eet en sterker wordt in de sportschool zal je spiermassa groeien ondanks het calorietekort. Het maakt voor een beginner ook minder uit hoe zijn of haar trainingsschema eruit ziet. Dit komt omdat het lichaam erg sterk reageert op een nieuwe stimulans. Dit effect verdwijnt helaas wel na een tijdje.

Na een pauze

Het kan natuurlijk voorkomen dat je vanwege een blessure of gebrek aan tijd even stopt met sporten. Wanneer je weer begint is het vaak mogelijk om spiermassa op te bouwen en tegelijk vet te verliezen. Dit komt door muscle memory. Dit houdt kort gezegd in dat celkernen in de spiercellen niet verdwijnen als je stopt, waardoor je spieren sneller groeien als je weer begint. Als je tijdens je pauze dus wat in vet bent aangekomen, dan kan je gerust onder je onderhoud gaan eten als je weer begint. Het is zelfs goed om af en toe een pauze te nemen. Zo stimuleer je “overreaching” en voorkom je “overtraining“.

Overgewicht

Wanneer je overgewicht hebt is er simpelweg genoeg vet om het proces van het spieren opbouwen van energie te voorzien. Ook al eet je minder, vet verbranden zal blijven helpen bij spiergroei. Mensen met overgewicht zijn vaak ook nieuw op het gebied van fitness, daarom zullen ze ook nog eens van de voordelen van een beginner profiteren.

Steroïden

Wat er gebeurt als je steroïden gebruikt lijkt erg op wat er gebeurt bij muscle memory. Steroïden binden in het lichaam aan je DNA, om vervolgens eiwitsynthese te versnellen en eiwitafbraak te vertragen. Uiteindelijk heeft iemand die steroïden gebruikt 3 tot 5 keer meer celkernen in een spiercel. Wanneer je steroïden gebruikt herstellen je spieren simpelweg sneller. Daarnaast helpen steroïden met het verliezen van vet.

Hoe zit het met ervaren sporters?

Voor de ervaren sporters ziet het er iets minder rooskleurig uit. Na een tijdje zal je het vet verliezen en het spieren opbouwen moeten opsplitsen in twee verschillende periodes (bulken en cutten). Het is op een gegeven moment niet meer mogelijk om dit tegelijk te doen, tenzij je natuurlijk een lange pauze houdt of veel aankomt in vet. Je zal uiteindelijk dus eerst moeten bulken om spieren aan te komen en vervolgens moeten cutten om vet te verliezen.


Loading...
Shaped Fitness