Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten diëten, allemaal met een verschillende verhouding in vetten en koolhydraten. Bij het ene dieet mag je juist veel koolhydraten eten, terwijl je ze bij de ander juist moet vermijden. Hetzelfde geldt voor vetten. Maar welk dieet werkt nou het beste? Volgens een studie dit jaar uitkwam maakt het niks uit…

Hoe zag de studie eruit?

In het onderzoek kregen 609 deelnemers een koolhydraatarm dieet of een vetarm dieet toegewezen voor 12 maanden. Deze 609 deelnemers bestonden uit 263 mannen en 346 premenopauzale vrouwen, vrij van erge gezondheidsklachten (zoals diabetes, kanker, hartklachten, enzovoort). Het gemiddelde BMI was 33 en de gemiddelde leeftijd 40±7.

In de studie werd de deelnemers niet verteld hoeveel calorieën ze moesten eten, maar ze werden wel verteld gezond te eten. Ze werden aangeraden maximaal groente te eten en zo min mogelijk extra suikers, smaakversterkers, transvetten of bewerkt eten. In totaal werden er 12 willekeurige en onaangekondigde voedingschecks gedaan. Hierbij moesten de deelnemers zeggen wat ze hebben gegeten in de afgelopen 24 uur. Ook werd gekeken naar veranderingen in bloedlipiden en RER (Respiratory Exchange Ratio, dit laat zien of er voornamelijk vet of koolhydraten worden verbrandt).

Tijdens het onderzoek werd iedere deelnemer verwacht bij 22 sessies met een geregistreerde diëtist. De gemiddelde opkomst was 66% voor beide groepen. Tijdens de eerste 2 maanden van het onderzoek mochten beide groepen slechts 20 gram vet of koolhydraten per dag eten. Echter werd wel verwacht dat ze dit niet konden onderhouden. Na de eerste 2 maanden begonnen beide groepen vet en koolhydraten aan hun dieet toe te voegen tot een hoeveelheid waarbij ze dachten het te kunnen onderhouden. Na 3 maanden zat de vetarme groep gemiddeld op 42 gram vet per dag en de koolhydraat arme groep op 96.6 gram.

Wat werd er onderzocht?

De eerste hypothese die werd getest was een potentiële link tussen genothypes (een genotype is de verzameling eigenschappen die een individu erft van de ouders in het DNA) en het type dieet voor gewichtsverlies.

Alle deelnemers werden gescreend voor 15 genotypes:

  • 5 vetarme genotypes, hierbij werd verwacht het beter te doen bij een vetarm dieet
  • 9 koolhydraatarme genotypes, hierbij werd verwacht het beter te doen bij een koolhydraatarm dieet
  • 1 neutraal genotype

De tweede hypothese was een link tussen insulinesecretie en het type dieet voor gewichtsverlies. Aan het begin van het onderzoek deden alle deelnemers een orale glucose tolerantie test (OGTT) om insuline productie te meten. Na 3, 6 en 12 maanden werd dit opnieuw gemeten. Daarnaast werden ook lichaamscompositie, cholesterol, bloeddruk, ruststofwisseling en totale energieverbruik gemeten.

Loading...

Wat waren de resultaten?

In totaal waren er 481 deelnemers die het onderzoek hebben afgerond, wat betekent dat 21% tijdens het onderzoek is gestopt. Niet geheel onverwachts voor een studie met deze duur.

voedingsstoffen-inname

Laten we eerst kijken naar de verschillen tussen de voedingsstoffen. De calorie-inname was bij beide groepen vrijwel hetzelfde, maar zoals je op de afbeelding kan zien waren er wel duidelijke verschillen tussen andere nutriënten. Bij de vetarme groep was ook de inname van verzadigde vetten duidelijk lager en bij de koolhydraatarme groep was de glycemische index een stuk lager.

Na 12 maanden was de vetarme groep gemiddeld 5,3 kg verloren en de koolhydraatarme groep gemiddeld 6 kg. Dit verschil is zo klein dus verder niet echt relevant.

Verder was er bij beide groepen geen significant verschil in gewichtsverlies op basis van genotypes of insulinesecretie. Dit betekent dus dat beide niet kunnen voorspellen wat beter is voor gewichtsverlies. Dit kan mogelijk komen doordat het dieet vooral uit gezonde voeding bestond. Stel dat de vetarme groep voornamelijk slechte koolhydraten at, dan had de mogelijk insuline resistentie kunnen zorgen voor veranderingen in gewicht.

Beide groepen wisten duidelijk betere resultaten te halen op gezondheidsindicaties zoals BMI en vetpercentage, maar ook hier was bij beide groepen geen verschil te zien. Wel was er na 12 maanden een verschil in LDL-C (low-density lipoprotein cholesterol). Die van de vetarme groep daalde (-2.12 mg/dL), terwijl die van de koolhydraatarme groep steeg (+3.62 mg/dL). Maar bij de koolhydraatarme groep was de HDL-C (high-density lipoprotein cholesterol) meer gestegen (+2.64 mg/dL tegen +0.40 mg/dL bij de vetarme groep). Daarnaast was bij de koolhydraatarme groep ook een grotere daling te zien in triglyceriden (-28.20 mg/dL tegen -9.95 mg/dL bij de vetarme groep).

Tot slot was er ook in het energieverbruik weinig verschil te zien, zowel in de rust als het totale energieverbruik.

Wat laat dit onderzoek ons zien?

gewichtsverlies

Het resultaat van het onderzoek laat zien dat voor gewichtsverlies zowel koolhydraatarm als vetarm niet superieur is, zolang er geen verschil is in calorie- en eiwitinname. Maar waar we wel rekening mee moeten houden zijn de individuele verschillen. Zoals je op de foto kan zien verschilt het gewichtsverlies binnen de groepen een hoop. Zo’n 10% in beide groepen kwam zelfs aan. Wat je wel ziet is dat bij beide groepen de resultaten behoorlijk gelijk zijn.

Wat we ook kunnen leren uit dit onderzoek is dat je het beste een dieet kan kiezen welke makkelijker is om te onderhouden voor jou. In het begin van de studie werd alle deelnemers verteld minder dan 20 gram vet of koolhydraten te eten. Uiteindelijk is het maar weinig deelnemers gelukt dit te onderhouden. Bij de vetarme groep was de inname van vet uiteindelijk gemiddeld 57 gram en bij de koolhydraatarme groep was dit zelfs 132 gram.

Wat maakt dit een goed onderzoek?

Deze studie onderscheid zich op een positieve manier van veel andere studies. Dit onderzoek heeft de volgende voordelen:

  • Het programma van de deelnemers bood goede raad en begeleiding op het gebied van diëten. Veel onderzoeken geven de deelnemers instructies in het begin en laten de deelnemers vervolgens aan hun lot over.
  • Door de voedingschecks en onderzoeken naar bloedlipiden en RER werd de voeding van de deelnemers bevestigd. De meeste onderzoeken doen dit alleen door vragenlijsten.
  • Er werd sterk aangeraden gezond te eten en fastfood te vermijden.
  • Het onderzoek is één van de langste in deze categorie, wat het minder willekeurig maakt.

Conclusie

Wat we kunnen leren van dit onderzoek is dat het voor het afvallen niet zoveel uitmaakt of je nu koolhydraatarm of vetarm eet. Je kunt het best een dieet hebben dat bestaat uit gezonde voeding en wat voor jou makkelijk te onderhouden is. Je kunt de zoektocht naar het perfecte dieet dus staken en je kan je beter gaan richten op welke gezonde voeding jij lekker vindt.

Loading...
Shaped Fitness