Hieronder staan een aantal vragen over afvallen die ik vaak krijg, hopelijk staat jouw antwoord ertussen!

Afvallen welke kaas?

Hoe afvallen als kind?

Hoe afvallen met gember?

Hoe afvallen met hometrainer?

Hoe afvallen met krachttraining?

Hoe afvallen bovenbenen?

Hoe afvallen met pcos?

Hoe afvallen in de overgang?

Hoe afvallen met lopen?

Is afvallen gezond?

Is afvallen gevaarlijk?

Afvallen welke yoghurt?

Afvallen welke producten eten?

Afvallen welke kwark?

Afvallen welke crackers?

Afvallen welke alcohol?

Afvallen welke hartslag?

Afvallen welke thee?

Afvallen welke tussendoortjes?

Afvallen welke shakes?

Afvallen welke kaas?

We kunnen er niet omheen dat Nederland een echt kaasland is. Veel mensen hier kunnen geen leven zonder kaas voorstellen. Tegelijkertijd zijn ook steeds meer mensen bezig met afvallen. Die combinatie gaat niet altijd goed samen, de kaas die jij hoogstwaarschijnlijk eet (Goudse 48+) zit namelijk ook vol met vet.

Gelukkig zijn er verschillende soorten kaas en is er ook een variant voor mensen die willen afvallen. De normale Goudse 48+ kaas zit vol met verzadigde vetten. 10+, 20+ of 30+ kaas bevat al een stuk minder vet. Hoe lager het getal, hoe minder vet erin zit. De kaassoort waar het minste vet in zit is hüttenkäse, wat een soort hele jonge kaas is.

In kaas zitten veel eiwitten, vitaminen en calcium, wat erg goed voor je is. Het bevat alleen ook veel verzadigd vet en natrium. Een kleine hoeveelheid hiervan is goed, maar je krijgt er al snel teveel van binnen. Zorg er daarom dus voor dat je niet teveel kaas eet.

Hoe afvallen als kind?

Het is voor een kind niet verstandig om teveel met zijn of haar gewicht bezig te zijn. Het is vooral niet verstandig om als kind heel weinig te gaan eten omdat je wil afvallen, dit kan namelijk de groei verstoren. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je als kind te maken krijgt met overgewicht, in dat geval is het slim om je levensstijl aan te passen. De reden dat je overgewicht hebt komt waarschijnlijk door ongezonde gewoontes die je hebt.

Ten eerste is het belangrijk om op je voeding te gaan letten. Je hoeft niet alles precies bij te houden, maar het is wel slim om wat gezondere keuzes te maken. Eet bijvoorbeeld veel groente en vermijd chips, koekjes, snoep en frisdrank zoveel mogelijk. Hoe vaker je dit eet, hoe groter de kans dat je te dik wordt. Stop met eten wanneer je merkt dat je vol zit, ook al is je bord nog niet leeg. Vraag je ouders om geen ongezonde dingen meer voor je te kopen, als het er niet is kan je het ook niet opeten.

Naast je voeding is het ook belangrijk dat je veel beweegt, vooral als kind. Zit je de hele dag binnen? Dan doe je echt iets verkeerd als kind. Het is heel belangrijk om veel in beweging te zijn. Dit zorgt ervoor dat fit wordt en zo zal je ook minder snel last hebben van overgewicht.

Hoe afvallen met gember?

Gember is een specerij dat vooral te vinden is in Azië. Het zou veel gezondheidsvoordelen hebben, waaronder: ontstekingen behandelen, spijsvertering stimuleren, cholesterolwaarden verlagen en vet verbranden.

Om zoveel mogelijk van de gezondheidsvoordelen van gember te profiteren kun je het beste verse gember eten. Je kan de gember in stukjes door je maaltijd doen, maar er wordt ook vaak thee van gemaakt. Gember is lekker door rijst- of pasta gerechten en het is ook lekker door de soep. Als je er thee van maakt kun je het ook goed combineren met bijvoorbeeld citroen.

Ondanks dat gember dus veel gezondheidsvoordelen heeft moet je niet verwachten dat het wonderen gaat verrichten. Het kan in een kleine mate bijdrage aan het afvallen, maar door alleen gember te eten kom je er niet. Wil je afvallen? Dan kan je beter letten op je calorie inname.

Hoe afvallen met hometrainer?

Hometrainers zijn een tijdje ontzettend populair geweest. De kans is groot dat jij er ook nog wel één op zolder hebt staan. Inmiddels is die hype iets minder geworden, maar je ziet ze nog steeds vaak. Dit is ook de reden dat ik regelmatig de vraag voorbij zie komen hoe je een hometrainer kunt gebruiken om af te vallen.

Een hometrainer kan zeker helpen bij afvallen, vet verbranden en het opbouwen van een goede conditie. Belangrijk is wel dat je een goed schema hebt, vooral zodat het ook leuk blijft voor jezelf. Niemand heeft zin om elke dag uren op een hometrainer te zitten, dus doe dit ook niet. Wat je bijvoorbeeld kan doen is een intervaltraining, waarbij je steeds versnelt en vertraagt. Een voorbeeld van zo’n schema vind je hier.

Veel hometrainers hebben ingebouwde functies, zodat je bijvoorbeeld kan instellen welk niveau je bent. Daarnaast hebben ook veel hometrainers een ingebouwde hartslagmeter. Maak gebruik van deze functies en probeer steeds het niveau te verhogen. Dit zorgt ervoor dat het trainen op een hometrainer leuk blijft.

Hoe afvallen met krachttraining?

Veel mensen denken dat je om af te vallen vooral veel moet hardlopen of fietsen. Het klopt dat je hier veel calorieën mee verbrandt, maar krachttraining kan je ook goed helpen bij het afvallen. Het beste is als je krachttraining en cardio weet te combineren.

Wat we niet moeten vergeten is dat krachttraining alleen er niet voor gaat zorgen dat je gaat afvallen. Je moet namelijk ook op je voeding letten. Wil je afvallen? Dan moet je minder eten dan je verbrandt.

Krachttraining heeft een aantal belangrijke voordelen als het gaat om afvallen. Het eerste voordeel is het afterburn effect van krachttraining, wat inhoudt dat je zelfs na je training nog calorieën verbrandt. Het is echter niet veel en je moet er erg hard voor trainen.

Nog een voordeel zit in de extra spiermassa die je krijgt door krachttraining. Wanneer je namelijk meer spiermassa hebt zal je ook in de rust meer calorieën verbranden. Dit maakt met krachttraining afvallen erg effectief.

Je kan krachttraining thuis doen, maar je kunt het ook in een sportschool doen. Dit ligt aan wat jij liever doet. Wil je zo effectief mogelijk spiermassa opbouwen? Dan kan je het beste minimaal 3 keer per week met gewichten trainen.

Hoe afvallen bovenbenen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: specifiek vet op je bovenbenen verbranden is onmogelijk. Sterker nog, je kan nergens in je lichaam specifiek vet verbranden. Wanneer je minder vet op je bovenbenen wilt hebben, dan zal je moeten afvallen. Wanneer je gaat afvallen zal het vetpercentage in je hele lichaam verlagen, dus ook in je bovenbenen. Dit is simpelweg de enige manier.

Het kan zo zijn dat je wel specifiek op je bovenbenen veel vet hebt, maar dat het op de rest van je lichaam meevalt. Dit komt omdat ieder lichaam anders is en iedereen vet opslaat op verschillende plekken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je veel spiermassa hebt in je bovenbenen. Als er dan een laagje vet overheen zit lijkt het al snel alsof je hele vette benen hebt.

Om van het vet op je bovenbenen af te komen zal je dus moeten afvallen, daarom zal ik even kort uitleggen hoe afvallen werkt. Om af te vallen moet je minder eten dan binnenkrijgen dan je verbrandt. Er gaat dus meer energie uit dan erin gaat. Die energie rekenen we bij voeding in calorieën. Eet je 2000 kcal op een dag, maar je verbrandt er 2500? Dan val je af! Zo simpel is het eigenlijk. Uiteraard moet je wel gezond eten om optimaal te kunnen afvallen, maar het komt uiteindelijk allemaal neer op hoeveel calorieën je eet.

Hoe afvallen met PCOS?

Wanneer er geconstateerd is dat je last hebt van PCOS krijg je vaak als advies dat je moet afvallen. Voor veel vrouwen met PCOS is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan. De verstoorde hormoonbalans die te zien is bij vrouwen met PCOS maakt het erg moeilijk om af te vallen, maar het is niet onmogelijk.

Het is belangrijk dat je erg goed op je voeding gaat letten als je PCOS hebt. Je moet ten eerste niet te veel eten, dus let op je calorie inname. Daarnaast moet je suikers gaan vervangen voor eiwitten en gezonde vetten. Minder bewerkt eten en zoetigheid dus en meer noten, vis en eiwitrijk eten. Het is ook heel belangrijk dat je veel groente gaat eten. Er wordt aangeraden 200 gram groente per dag te eten, maar het dubbele is optimaal.

Hoe afvallen in de overgang?

Vrouwen in en na de overgang krijgen vaak last van overgewicht. Dit heeft te maken met het feit dat je hormoon veranderen. Je vetverdeling wordt anders, je krijgt meer honger en je stofwisseling wordt trager. Omdat je ouder wordt zal ook langzaam je spiermassa minder worden. Je zal dus meer vet krijgen en minder spieren.

Zoals je leest verandert er veel in je lichaam bij de overgang en het is niet heel positief. Het is echter aan jou wat je hiermee doet. Dat je lichaam verandert betekent namelijk niet dat je maar gewoon moet accepteren dat je dik wordt, dit hoeft namelijk helemaal niet.

Om af te vallen of om op een gezond gewicht te blijven tijdens de overgang zal je, net als op elke leeftijd, op je voeding moeten letten en meer moeten bewegen. Je zal merken dat naarmate je ouder wordt, je steeds meer op je voeding moet gaan letten. Stop met het eten van suikers en andere ongezonde voeding. Probeer zoveel mogelijk onbewerkte, natuurlijke voeding te eten en drink veel water. Zorg er ook voor dat je blijft bewegen. Als je gezond eet (en niet teveel) en blijft bewegen zal je vanzelf zien dat je slanker wordt of blijft!

Hoe afvallen met lopen?

Wandelen kan je goed helpen bij het afvallen, maar met lopen alleen kom je er niet. Als je echt wilt afvallen zal je ook op je voeding moeten gaan letten. Dit bepaalt namelijk uiteindelijk of je wel of niet afvalt. Maar eet je gezond? Dan kan lopen een goede manier zijn om wat extra calorieën te verbranden.

Met lopen verbrand je natuurlijk niet zoveel calorieën als met hardlopen als je evenveel kilometers maakt. Het is daarom slim om steeds verder en vaker te wandelen. Om steeds verder te wandelen kun je een schema maken. Het schema zal je ook helpen om van het lopen een echte gewoonte te maken.

Om zoveel mogelijk calorieën te verbranden kun je het wandelen op verschillende manieren een stukje intensiever maken. Door flink door te lopen verbrand je meer dan door rustig ergens langs te slenteren. Hoe sneller je gaat lopen, hoe meer calorieën je gaat verbranden. Om het nog wat zwaarder te maken kun je een zware rugtas om doen. Wat ook helpt is om door verschillende terreinen te wandelen, onverharde grond vraagt fysiek vaak meer van je dan bijvoorbeeld asfalt.

Is afvallen gezond?

De vraag of afvallen gezond is, is nogal een brede vraag. In de meeste gevallen is afvallen gezond, maar het ligt natuurlijk een beetje aan de situatie.

Allereerst moeten we kijken naar de persoon die gaat afvallen. Wanneer je namelijk op een gezond gewicht zit, met een gezonde vetpercentage, dan is er geen reden om af te vallen. Als je dit wel doet en je gewicht en vetpercentage te laag worden, dan is dit ongezond. Voor iemand met overgewicht is het natuurlijk wel gezond om af te vallen. Wil je zeker weten of het wel gezond is om te gaan afvallen? Ga dan even langs je huisarts.

We moeten ook kijken naar de manier waarop het afvallen gaat. Er zijn talloze verschillende diëten en van zo’n beetje elk dieet zal je afvallen. Dit betekent niet dat al die diëten ook gezond zijn. Heb je bijvoorbeeld een dieet waarbij je bijna niets meer eet, dan zal je heel snel afvallen. Dit is alleen niet zo heel goed voor je gezondheid. Om gezond af te vallen moet je genoeg en gezond eten, zodat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Is afvallen gevaarlijk?

Deze vraag sluit goed aan bij de vraag hierboven. Wanneer je op de juiste manier afvalt is het niet gevaarlijk, maar op de verkeerde manier kan het gevaarlijk zijn. Te snel afvallen bijvoorbeeld, verhoogt de kans op galstenen, welke de kans op een vroegere dood kunnen verhogen.

Het grote gevaar in te snel afvallen is het tekort in voedingsstoffen dat je oploopt. Veel diëten sluiten bepaalde soorten eten uit, waardoor je makkelijk te weinig van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt. Heb je een dieet waarbij je heel weinig eet, dan is de kans groot dat je sowieso te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een voorbeeld van een vitamine die veel mensen tekort komen bij en crash dieet is vitamine B12. Deze maak je zelf aan, maar je hebt bepaalde voedingsstoffen nodig die dit stimuleren. Een tekort in vitamine B12 kan leiden tot serieuze psychologische aandoeningen zoals Alzheimer. Dit laat zien dat afvallen, wanneer je het verkeerd doet, zeker gevaarlijk kan zijn.

Afvallen welke yoghurt?

Yoghurt heb je in alle soorten en maten. Je hebt volle yoghurt, magere yoghurt, Griekse yoghurt, yoghurt met een smaakje en ga zo maar door. Niet alle soorten yoghurt zijn aan te raden en al helemaal niet wanneer je probeert af te vallen.

In yoghurt zitten veel goede voedingsstoffen zoals eiwit en calcium. Dit betekent alleen niet dat elke yoghurt goed voor je is. Volgens het voedingscentrum is alleen de yoghurt goed als het minder dan 1,1 gram verzadigd vet bevat en minder dan 6 gram suiker.

Yoghurtsoorten zoals volle yoghurt of yoghurt met een smaak kan je daarom beter overslaan. Volle yoghurt bevat teveel verzadigd vet en yoghurt met een smaakje zit vaak vol met suikers.

Als je wil afvallen zijn er zeker bepaalde soorten yoghurt die wel in je dieet passen. Magere yoghurt en skyr zijn vaak goede opties, maar lees altijd voor de zekerheid de voedingswaarde op het product.

Afvallen welke producten eten?

Dit is ongetwijfeld één van de meest gestelde vragen van mensen die willen afvallen. Helaas is het niet zo simpel dat er een paar producten zijn die je moet eten om af te vallen. Als we puur kijken naar gewicht verliezen gaat het niet zozeer om wat je eet, maar om hoeveel je eet. Uiteindelijk bepaalt namelijk je calorie inname of je wel of niet afvalt.

Welke producten je moet eten om af te vallen is moeilijk te zeggen. Je kan namelijk met heel veel producten afvallen, het ligt meer aan de verhouding en hoeveelheid je er van eet. Wel is het makkelijk om te zeggen welke producten je vooral niet moet eten. Bewerkt eten en fast food kun je bijvoorbeeld beter laten liggen. Je kunt ook beter niet teveel vlees eten en volle zuivel producten kun je ook beter laten liggen. Hetzelfde geldt voor eten waar veel suiker in zit.

Als je zeker wilt weten dat je afvalt zal je moeten leren naar de voedingswaarde te kijken. Noten zijn bijvoorbeeld heel gezond, maar je kan er niet teveel van eten. Er zitten namelijk heel veel calorieën in noten. Om het voor jezelf niet te moeilijk te maken kun je beter letten op hoeveel je eet, dan te letten op wat je eet. Zolang je maar veel groente eet!

Afvallen welke kwark?

Kwark zit vol met eiwitten, welke jij goed kan gebruiken bij het afvallen. Het zorgt ervoor dat je een vol gevoel krijgt en de eiwitten in kwark helpen bij het behouden of opbouwen van je spiermassa. Dat kwark in je dieet past valt dus niet over te twijfelen, maar niet elke kwark is hetzelfde.

Voor kwark geldt eigenlijk een beetje hetzelfde als voor yoghurt (zie vraag hierboven). Je kunt bij het afvallen, en eigenlijk altijd, het beste kiezen voor de magere variant zoals Franse magere kwark. De reden hiervoor is dat er bij volle kwark nog room wordt toegevoegd. Hierdoor zit er meer vet en calorieën in en minder eiwitten.

Naast dat je voor de magere variant gaat, kun je ook het beste voor de naturel versie gaan. Koop dus kwark zonder smaakjes of andere dingen erdoor. Meestal zitten deze vol met suiker en andere ongezonde dingen.

Afvallen welke crackers?

Als middageten of als tussendoortje zijn crackers een gewilde optie voor veel mensen. Ze zijn licht, makkelijk mee te nemen en je kan er lekker op snacken. Crackers kunnen een gezonde snack zijn, maar niet elke cracker is hetzelfde.

Net zoals met brood zijn er veel verschillende soorten crackers. Je ziet ook vaak dat brood wordt vervangen voor crackers. Handig als je wilt besparen op koolhydraten, want crackers bevatten meestal minder koolhydraten en calorieën. Let er wel op dat crackers ook minder jodium bevatten dan brood en dat je hierdoor geen jodiumtekort krijgt.

De gezondste crackers zijn vaak de crackers die waaraan het minste is toegevoegd. Je zult dus altijd even moeten kijken naar de voedingswaarde op de verpakking. Let dan vooral op de suikers en vezels. Je wilt crackers met veel vezels en weinig suiker, meestal is dit de volkoren variant. Rogge of Knäckebröd zijn goede keuzes, zolang er niet teveel aan toegevoegd is.

Afvallen welke alcohol?

Het beste als je gaat afvallen: helemaal geen alcohol. Op geen enkele manier zal alcohol een positieve werking hebben op het afvallen. Het bevat geen voedingsstoffen, zorgt ervoor dat je sneller vet opslaat in zit bomvol met calorieën. Maar als je toch gaat drinken, zorg dan dat je een enigszins gezonde keuze maakt.

Om zoveel mogelijk te besparen op calorieën en suikers kun je het beste je eigen drankje mixen. Als je een drankje koopt die al gemixt is, dan zit hier vaak veel suiker in. Hetzelfde geldt voor bier, dit kan je beter laten staan. Om zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen kun je het beste sterke drank, zoals bacardi of wodka, mixen met calorieloze dranken, zoals cola light.

Wil je niet teveel drinken, dan is het slim om je glas tussendoor te vullen met water. Op deze manier heb je toch het gevoel dat je door drinkt. Aan het einde van de avond heb je dan toch een stuk minder gedronken.

Afvallen welke hartslag?

Over het algemeen geldt dat een hartslag tussen de 60% en 70% van je maximale hartslag het beste is voor vetverbranding. Deze hartslag moet dan minimaal 20 minuten vast worden gehouden en is meestal te behalen als je heel rustig hardloopt. Je maximale hartslag kun je makkelijk berekenen door 220 – je leeftijd te doen.

Niet iedereen is het echter eens met dit idee. De bovenstaande manier van trainen staat bekend als LISS (low intensity steady state), maar je hebt ook zoiets als HIIT (high intensity interval training). Die laatste is volgens sommige mensen nog beter. Hierbij is je hartslag echter wel een stuk hoger (op sommige momenten). Bij HIIT verbrandt je na de training ook calorieën, omdat je lichaam meer zuurstof opneemt.

Welke nou beter is wordt nog veel over gediscussieerd. Het beste advies is om te doen wat jij leuk vindt, zodat je dit kan volhouden op lange termijn. Daarnaast kan je beide ook afwisselen.

Afvallen welke thee?

Als je wil afvallen kun je het beste groene thee drinken. Deze thee heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen, waaronder ook voordelen voor afvallen. Groene thee schijnt namelijk te helpen bij het vet verbranden.

In groene thee zit cafeïne en EGCG, beide zijn goed voor het verbranden van vet. Het mooie van deze twee stoffen is dat het elkaar ook nog eens versterkt. Daarnaast helpt cafeïne ook bij het stillen van honger en geeft het je energie, wat je vaak wel kan gebruiken als je aan het afvallen bent.

Afvallen welke tussendoortjes?

Wanneer je aan het afvallen bent kan het regelmatig voorkomen dat je met een hongergevoel zit opgescheept. Het is dan fijn als je zo nu en dan even kan snacken om die honger te stillen. Maar omdat je natuurlijk niet teveel calorieën mag hebben is het belangrijk dat zo’n tussendoortje laag is in calorieën.

De eerste en beste tip voor een tussendoortje is groente. Er zijn veel verschillende soorten groente waar je op kan snacken. Naast dat het laag is in calorieën is het ook nog eens heel erg gezond. Voorbeelden zijn: tomaten, wortels, komkommer, paprika, radijs en ga zo maar door.

Noten zijn ook een bekend tussendoortje. Deze zitten vol met gezonde vetten, maar zitten ook vol met calorieën. Eén handje noten kan al teveel zijn in sommige gevallen. Het is een prima tussendoortje, maar je kan er niet teveel van snacken.

Wat natuurlijk niet mag ontbreken is fruit. Let er wel op dat sommige soorten fruit nog best veel calorieën en suikers bevatten. Ook hier moet je dus goed opletten wat je eet.

Afvallen welke shakes?

Is het nodig om shakes te drinken als je wilt afvallen? Absoluut niet. Sterker nog, ik zou niemand aanraden om op een shake dieet te gaan. Het is namelijk erg belangrijk voor je lichaam dat je vast eten binnenkrijgt. Een shake zal nooit een waardige vervanger zijn voor een normale maaltijd.

Toch kan een shake voor sommige mensen goed van pas komen. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt om groente te eten, kan je deze ook heel makkelijk door je smoothie heen doen. Een groene smoothie is eigenlijk de enige “shake” die ik aan zou raden. Verder kan je gewoon met normaal eten prima afvallen!