Wanneer je denkt aan visolie denk je waarschijnlijk niet meteen aan iets wat je kan helpen bij fitness. De meeste mensen denken bij supplementen aan dingen die je helpen spieren op te bouwen, zoals eiwitshakes. Maar misschien is het ook wel eens goed om aan je gezondheid te denken. Wat hebben we immers aan al die spieren als we er niks meer mee kunnen doen.

Wat is visolie?

Als we een supplement kiezen wat goed is voor onze gezondheid, dan staat vis olie erg hoog in het lijstje. De actieve stoffen in vis olie zijn twee omega 3 vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze stoffen kunnen niet aangemaakt worden door het lichaam, we moeten ze dus via voeding binnen krijgen. Visolie is hiervoor een goede bron.

Voordelen van visolie

Het meest zichtbare effect is het verlagen van triglyceriden. Triglyceriden zijn een soort vet wat in het bloed zit, bij een calorieoverschot slaat je lichaam dit op als extra energiebron. Vis olie wordt gelinkt aan het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen in het algemeen. Er is ook nog sterk bewijs dat vis olie kan helpen bij depressies. De stof DHA zorgt voor een beter geheugen en kan de gezondheid van je ogen zelfs verbeteren. Tot slot is visolie ook nog eens goed voor je botten en helpt het tegen diabetes. Er zijn dus een heleboel gezondheidsvoordelen bij het nemen van visolie.

Omega 6 en omega 3

Veel mensen die visolie als supplement gebruiken hebben als belangrijkste reden het omega 6 en omega 3 ratio te verlagen. Het is namelijk bewezen dat wanneer omega 6 niveaus duidelijk hoger zijn dan omega 3 niveaus, wat het geval is bij de meeste westerse landen, dit een hoop nadelige effecten heeft. Deze effecten gaan van astma tot kanker. Het ultieme ratio is 1 op 1. Helaas hebben de meeste westerse diëten een ratio van 15 op 1 of nog slechter.

Hoeveel moet je nemen?

Om het ratio omlaag te brengen is 250 milligram EPA & DHA gecombineerd een goed startpunt. Je kunt hiervoor supplementen gebruiken, deze kun je bijvoorbeeld hier kopen. Je kan ook gewoon vis eten of voor de veganisten onder ons zelfs walnoten of lijnzaad, hier moet je echter wel veel meer van eten om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen.

Helpt het bij spieropbouw?

Dit is waarschijnlijk een vraag die velen van jullie nu hebben. Helaas moet ik je teleurstellen. Er is geen enkel onderzoek dat direct aantoont dat visolie helpt bij het opbouwen van spieren. Er zijn wel studies die zeggen dat visolie helpt tegen spierpijn, maar alleen in een veel grotere dosis dan aanbevolen. Laat dit echter geen reden zijn om geen visolie te nemen, het is namelijk wel super gezond.

Wil je visolie als supplement proberen? Je kan het hier kopen.


Loading...