Wanneer we denken aan sporten denken we vaak aan het verbeteren van onze fysieke toestand. Veel mensen denken bij sporten aan het trainen van het hart, je gezondheid, afvallen en ga zo maar door. Waar veel mensen niet bij stil staan is dat sporten nog veel beter is voor je mentale toestand. In dit artikel lees je hoe sporten een goede invloed kan hebben op je dag.

Sporten in de ochtend

Veel succesvolle mensen geven het advies om in de ochtend te gaan sporten. Dit komt omdat je motivatie in de ochtend het hoogste is, en vermindert over de dag. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat mensen vaak ’s avonds geen zin meer hebben om nog te gaan sporten. Wanneer je in de ochtend gaat sporten wordt het omgaan met stress tot bijna 3 keer zo makkelijk over de rest van de dag. Dit komt omdat onze brein sporten ziet als stress. Wanneer je hartslag omhoog gaat schiet je lichaam in de zogeheten ‘vecht of vlucht modus’. Als verdediging maakt je lichaam twee stofjes aan, BDNF en endorfine. BDNF zorgt voor het herstellen en beschermen van neuronen, voornamelijk in je geheugen. Dit zorgt voor het leegmaken van je hoofd en helpt bij het maken van positieve besluiten. Endorfine wordt aangemaakt om je comfortabeler te maken, pijn te blokkeren en geven vaak een fijn en warm gevoel. Het nadeel van deze stofjes zijn dat ze erg verslavend zijn, je vindt ze daarom ook vaak terug in drugs. Gelukkig zijn deze stofjes wel goed voor je, zolang je het maar op de goede manier verkrijgt.

De voordelen

Uit onderzoek is gebleken dat de mentale voordelen van sporten in de ochtend de hele dag duren. Je dag beginnen met een wandeling of een stukje hardlopen leidt tot betere voedingskeuzes, meer energie en natuurlijk een gevoel dat je iets volbracht hebt. Heb je bijvoorbeeld dus een belangrijke taak die je moet doen op een dag, begin dan die dag met wat beweging. Lukt het dan nog steeds niet, dan kun je altijd nog terecht bij een gezondheidscentrum.


Loading...