Samen met voeding is krachttraining ontzettend belangrijk als je gespierder of sterker wilt worden. Omdat we allemaal wel fit willen worden, is het niet vreemd dat we vaak met vrienden of familie discussiëren over welke training nou goed voor je is. Veel mensen vinden deze trainingen en schema’s op het internet, maar als je ze toepast geven ze niet altijd het gewenste resultaat. Voor veel mensen is dit een goede reden om maar weer te stoppen met fitness, totdat je broek weer langzaam te strak gaat zitten… Hoe kan het dat je niet het gewenste resultaat krijgt? Grote kans dat dit aan je fitness schema ligt. Daarom hebben we 3 tekenen samengesteld waaraan je kan zien dat je schema niet goed is.

Online schema’s

Wanneer we zoeken naar een nieuw schema komen we vaak terecht bij een schema van één van onze favoriete (fitness) influencers. Zonder na te denken schaffen we zijn of haar geweldige schema aan. Want als hij of zij het kan, dan kan ik het ook. Tot je begint met lezen en erachter komt dat dit schema helemaal niet bij jou past. Bij fitness is het heel belangrijk dat je erachter komt wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Dus in plaats van al die fitness schema’s van het internet te kopen, kun je beter sparen voor wat meer professionele begeleiding. Vind je dit te duur? Overweeg dan eens verder te kijken dan alleen de ”abs” en ”booty’s” op Instagram en doe wat research naar wat werkt voor jouw lichaam. Je kunt ook eens naar een forum gaan om daar je vragen te stellen of te discussiëren over wat werkt.

Te weinig core oefeningen

Veel mensen denken bij het trainen van hun core aan hun buikspieren en het kweken van een sixpack. Je ziet vaak training programma’s die vol staan met crunches en sit ups. Niet dat dit persé slecht is, maar deze oefeningen focussen slechts op één deel van de core: spinale flexie. Je wilt het liefst ook andere core functies trainen, zoals: heup flexie, laterale flexie of thoracale rotatie. Wanneer je een zwakke core hebt heeft dit een slechte invloed op bijna elke oefening. Tegenwoordig is het ook zo dat veel mensen de hele dag zitten. Dit zorgt vaak voor een slechte houding en een onbalans in de spieren. Het trainen van je core kan hier ook bij helpen. Zorg dus dat je naast crunches en sit ups ook andere oefeningen voor je core doet.

Geen progressive overload

Mocht je niet weten wat progressive overload is, het is vrij simpel. Het houdt in dat je elke training/week een klein beetje zwaarder traint. Hierdoor krijgt je lichaam niet de kans om zich aan te passen en het voor jou makkelijker te maken. Veel schema’s die je op het internet kan kopen geven niet aan hoe jij dit het beste kunt aanpakken. Het vertelt je hooguit dat je het gewicht moet verhogen. Hoe je overload is ook nog eens afhankelijk van welk doel je hebt. Wil je sterker worden, dan is het goed om het gewicht steeds te verhogen. Wil je gespierder worden, dan is volume belangrijker. Dit kan je niet alleen doen door het gewicht te verhogen, maar ook door het aantal setjes of herhalingen te verhogen. Je kan het zelfs doen door vaker per week te trainen en je spiergroepen over de week te verdelen. Zolang je een plan hebt om geleidelijk meer te belasten dan zet je al een grote stap in de goede richting.

Loading...
Shaped Fitness