Misschien herken je het wel: je gaat altijd netjes naar de sportschool, je eet alles wat je moet eten, je gebruikt ‘de beste supplementen die er zijn’, maar het resultaat gaat veel langzamer dan het zou moeten gaan. Waarschijnlijk mis je dan een heel belangrijk ding, namelijk slaap! Hoe belangrijk dit is wordt door veel mensen onderschat. Ben jij het persoon dat wakker is in de nacht en vrijwel nooit aan die felbegeerde 8 uur slaap komt? Lees dan even dit artikel.

Slechte prestaties

Laten we beginnen met het duidelijkste effect van te weinig slaap, je gaat er slechter van presteren. Dit is natuurlijk heel erg logisch. Wanneer je naar de sportschool gaat terwijl je je slaperig en moe voelt presteer je ongetwijfeld niet heel erg goed. Onderzoek toont aan dat te weinig slaapt leidt tot een trager reactievermogen. Dit betekent dus dat je minder alert bent en je mentale en motoriek capaciteit omlaag gaat. Daarnaast is er ook aangetoond dat je meer fouten maakt. Dit kan betekenen dat je de oefeningen minder goed uitvoert en sneller blessures oploopt. Wel is het zo dat te weinig slaap geen invloed heeft op je kracht, maar je wordt wel eerder moe.

Wat gebeurt er bij slechte slaap

Wanneer je niet genoeg slaapt heeft je lichaam er moeite mee om glucose te verwerken. Glucose is belangrijk voor je energie. Kort gezegd, als je lichaam geen glucose af kan breken gaat het je energie afbreken. Dit zal je ongetwijfeld wel waarnemen na een nachtje weinig slaap. Waar slaap ook belangrijk voor is, is het in balans houden van je hormonen. In je slaap laat je lichaam veel anabole hormonen vrij zoals testosteron. Wanneer slaap wordt verstoord, voornamelijk de eerste cyclus van de REM slaap, duurt het veel langer om deze hormonen vrij te laten. Als dit gebeurt heeft je lichaam er moeite om de spieren te herstellen en dus te laten groeien. Naast dat het lichaam tijdens de slaap hormonen vrijlaat die je spieren helpen groeien, verlaagt het ook nog eens de hormonen die ervoor zorgen dat de spieren worden afgebroken. Voor iedere fanatieke sporter een goede reden om aan je nodige slaap te willen komen.

Zorg dat je goed slaapt

Om je slaap te kunnen verbeteren moet je niet alleen meer gaan slapen. Wanneer je slaapt is namelijk ook heel erg belangrijk. Dit heeft te maken met je biologische klok. Mensen die overdag slapen zullen meer spiermassa verliezen dan mensen die ’s nachts slapen, omdat je cortisol niveau minder ver daalt als je overdag slaapt. Slaap is dus heel belangrijk voor spieropbouw, maar dat is niet het enige. Stel dat je wilt afvallen, dan is slaap ook erg belangrijk. Het zal je niet helpen om meer af te vallen, maar wel om meer in vet af te vallen. Tegenover mensen die 5 uur per nacht slapen, verliezen mensen die 8 uur per nacht slapen 55% meer vet en behouden 60% meer spieren.

Slaap is dus ontzettend belangrijk om jou te helpen bij het sporten. Zorg dat je elke nacht het liefst 8 uur slaapt. Natuurlijk is het voor de één een stuk makkelijker dan voor de ander, maar het is zeker de moeite waard om je slaap in orde te krijgen. Heb je moeite om in slaap te komen, zorg er dan voor dat je hier een oplossing voor vindt. Er zijn ontzettend veel manieren om dit te verhelpen. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die CBD olie gebruiken, wat helpt om in slaap te komen en dieper te slapen. Zo zijn er nog veel meer dingen die je kan proberen om beter te gaan slapen.


Loading...