Thee is het meest populaire drinken op de wereld na water. Thee is al eeuwen oud en komt uit het verre oosten. Een van de eerste soorten thee was green tea en is zo’n beetje overal in de wereld te vinden. Het is extreem populair omdat het heel veel gezondheidsvoordelen heeft. Je ziet het ook erg vaak op Instagram voorbij komen. 

Waarom is groene thee zo goed?

Groene thee heeft ongelofelijk veel voordelen van het bestrijden van kanker tot het geven van een beter gevoel. In dit artikel focussen we voornamelijk op de voordelen van groene thee op het gebied van fitness en afvallen. Het blaadje wat in groene thee zit bevat twee stoffen die heel belangrijk zijn voor het sporten en je gezondheid. De eerste kennen we allemaal, voornamelijk van koffie, dat is cafeïne. Cafeïne zit in vrijwel alle soorten thee. De andere stof, wat koffie niet heeft, is catechine. Eén derde van een green tea blaadje bestaat uit vier verschillende catechinen. De belangrijkste van de vier is EGCG, wat staat voor epigallocatechin gallaat.

Wat doen deze stoffen?

Wat cafeïne voornamelijk doet weten de meesten van ons wel, dat is kort gezegd energie geven. Ondanks dat thee slechts de helft van een bakje koffie bevat (75mg), kan het nog steeds een behoorlijke energie boost geven.

De belangrijkste functie van EGCG is dat het COMT bestrijdt. COMT is een enzym dat catecholamine verlaagt. Catecholamines zijn hormonen die helpen bij de contractie van de spieren en het vrijgeven van energiebronnen in de bloedstroom. Doordat EGCG COMT vermindert heb je dus sterkere spiercontractie en daarnaast stimuleert het lipolyse, beter bekend als vetverbranding.

Het mooie aan groene thee is dat EGCG en cafeïne, wanneer gecombineerd, de effecten van catecholamine versnelt. Cafeïne stimuleert de productie van catecholamine namelijk. Cafeïne en EGCG is dus een soort team dat samen vecht tegen vet.

Er is nog een extra voordeel van EGCG, namelijk dat het er voor kan zorgen dat je minder koolhydraten absorbeert. Deze effecten zullen erg klein zijn, maar voor sommige mensen kan het nuttig zijn.

Wat wel belangrijk is om te vertellen, is dat je behoorlijk veel groene thee moet drinken om de voordelen ervan te krijgen. Het vetverbrandingseffect krijg je namelijk bij ongeveer 400mg EGCG. Eén kopje bevat ongeveer 50mg, wat betekent dat je per dag zo’n 8 kopjes moet drinken. Omdat thee voornamelijk uit water bestaat, is het een goede vervanger.

Een belangrijk nadeel

Elk voordeel heeft zo zijn nadeel, ook groene thee. Het grote nadeel is namelijk tolerantie. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat mensen met tolerantie voor de effecten van cafeïne ook een grote daling zien in de effecten van EGCG. Als je dus de laatste jaren veel koffie hebt gedronken en hebt besloten over te stappen naar groene thee, dan zal je de voordelen van groene thee slecht of helemaal niet ervaren. Ben je niet gewend aan cafeïne, dan kan het effect juist weer groter zijn.

Loading...
Shaped Fitness