Iedereen kent wel iemand die wel eens wiet gebruikt. De meeste mensen die dit lezen zitten in de leeftijdscategorie die het meeste wiet rookt. De kans is dus groot dat jij het zelf ook wel eens hebt gedaan of doet. Maar wat gebeurt als je wiet mixt met fitness?

Hoe werkt wiet?

Allereerst wil ik vooropstellen dat, ondanks dat het steeds meer geaccepteerd wordt, ik het gebruik van wiet nooit zou aanraden. Voor- of nadelen genoemd in dit artikel met betrekking op fitness zijn puur objectief. Voor de mensen die niet bekend zijn met marihuana, de belangrijkste stof erin is tetrahydrocannabinol (THC). THC heeft een groot effect op het endocannabinoïde systeem, een soort cannabis systeem van het lichaam. Je lichaam produceert namelijk zelf THC-achtige stoffen, dit zijn endocannabinoïden. Wanneer THC of endocannabinoïden binden aan cannabinoïde receptoren geeft dat allerlei fascinerende effecten. Hier zijn mensen die wel eens wiet hebben gerookt ongetwijfeld bekend mee.

Wiet en sport

Het beeld wat de meeste mensen hebben bij ‘wietrokers’ is alles behalve fysiek actief. Over het algemeen wordt gezegd dat je van wiet roken lui wordt. Toch zijn er veel atleten die het hier niet mee eens zijn. Zo zijn er veel atleten die zeggen dat het helpt met focus en het weghalen angst tijdens hun training. Marathon lopers zeggen bijvoorbeeld dat wiet roken voor een marathon hen helpt om in een soort sleur te komen waarin ze het gevoel hebben dat ze langer kunnen lopen.

Wat zegt research hierover? Niet zo veel. Het probleem is dat marihuana in veel landen illegaal is, wat onderzoek een beetje belemmert. Gelukkig zijn er wel een paar onderzoeken. Zo is er bijvoorbeeld een interessant onderzoek naar de connectie tussen de high die je krijgt van marihuana en de high die je krijgt van hardlopen. Voorheen werd gedacht dat de zogenaamde ‘runner’s high’ werd veroorzaakt door endorfine. Nieuw onderzoek toont echter aan dat het waarschijnlijk door endocannabinoïden wordt veroorzaakt. Dit zou betekenen dat je de high dus kan vergroten door voor je gaat lopen even wat wiet te roken. Niet bepaald beter voor je prestaties, maar wel voor je plezier.

Wiet en fitness

Als het om het verbeteren van je prestatie’s gaat moet ik je teleurstellen. Er is namelijk geen enkel onderzoek dat aantoont dat THC prestatieverhogend is. Een onderzoek naar kracht liet mensen fietsen op een hometrainer. De ene groep met wiet, de ander zonder. Het resultaat was dat de wietrokers eerder vermoeid waren.

Een soortgelijk onderzoek testte het uithoudingsvermogen. Ook in dit onderzoek won de groep die geen wiet rookte. Ze kwamen er in het onderzoek zelfs achter dat wietrokers over het algemeen een hogere hartslag en bloeddruk hadden. Wel is het zo dat wiet pijn en stress sensaties kan verlagen, waardoor je misschien net wat meer herhalingen kan doen. Hier zit echter een groot risico aan. Doordat je pijnsensoren te laat reageren kan je eerder blessures oplopen. Daar bovenop is THC ook nog eens een psychoactieve drug, wat je coördinatie kan aantasten en je reactiesnelheid kan verlagen.

Tot slot is er nog één gevolg van wiet roken wat wel positief is, deze is echter nog niet volledig bewezen. Marihuana kan wellicht zorgen verwijden van je bloedvaten. Dit kan helpen bij het leveren van nutriënten aan de spieren en het kan helpen tegen spierpijn.

Wel of niet?

Wanneer je alle voor- en nadelen tegen elkaar afweegt is het misschien slim om dat jointje te laten liggen. Er zijn heel weinig bewezen voordelen en je hebt alleen maar kans dat je je fitnessdoelen negatief beïnvloedt. Heb je toch het idee dat wiet jou wel helpt en je bent niet van plan er mee te stoppen of je wil het uitproberen, dan raad ik aan niet teveel te nemen en rustig te beginnen.

Loading...