Misschien heb je het volgende wel eens gedaan: jezelf voor en na een feestdag zoals kerst wegen, om vervolgens tot je grote schrik te zien dat je een paar kilo bent aangekomen. Al dat vet wat je kwijt was zit er binnen een dag weer aan. Tenminste, dat denk je… Hoeveel van dat gewicht is nou echt vet?

Vet aankomen

In één gram vet zit 9 kcal. Om één kilo vet aan te komen zou je in theorie dus 9000 kcal meer moeten eten dan je verbrandt. Stel je eet 500 kcal meer per dag, dan zou je in een week iets minder dan een halve kilo vet aankomen. Maar dit geldt niet als je hetzelfde aantal calorieën in één maaltijd (of beter gezegd: vreetbui) eet. Er zit namelijk een limiet aan hoeveel jouw lichaam kan omzetten in vet binnen een paar uur. Alles wat je lichaam niet op kan slaan gaat het proberen te verbranden of uit te scheiden.

Verbranding

Een deel van de calorieën uit jouw maaltijd worden gebruikt om de rest van de maaltijd te absorberen en verteren. Hierbij wordt ook een deel verbrandt door de hitte. Dit proces kennen we als DIT, wat staat voor Diet-Induced Thermogenesis. Beter bekend als thermogenese. Gemiddeld gaat zo’n 10% van je calorie inname naar DIT, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de compositie van je lichaam en je maaltijd. De energie die nodig is bij het verwerken van elke macronutriënt kan je uitdrukken in een percentage van diezelfde macronutriënt:

  • Vet: 0-3%
  • Koolhydraten: 5-10%
  • Eiwitten: 20-30%

Hoeveel je uiteindelijk “overhoudt” als je teveel eet is dus afhankelijk van waar de maaltijd uit bestaat. Nog een manier van je lichaam om extra energie te verbranden als je teveel eet is NEAT, wat staat voor NonExercise Activity Thermogenesis. Ken je het gevoel dat je niet stil kan zitten als je heel veel hebt gegeten? Dit komt door NEAT. Jouw lichaam wordt onrustig om ervoor te zorgen dat je extra calorieën verbrandt. Als je teveel eet zorgen DIT en NEAT er samen voor dat je extra energie gaat verbranden.

Loading...

Glycogeen

Je lichaam heeft twee manieren om koolhydraten op te slaan. Het kan worden omgezet in vet, maar eerst wordt je glycogeen voorraad in je lever en skeletspieren bijgevuld.

Glycogeen in de lever

Je lichaam gebruikt je lever als korte termijn opslagplaats voor glycogeen. Wanneer je niets eet, als je slaapt bijvoorbeeld, zal je brein als eerst bij je lever zoeken naar glycogeen. Als je 12 tot 16 uur niets hebt gegeten (de voorraad in je lever is nu zo’n 25 tot 50% uitgeput), bevat elke kilo van de lever gemiddeld nog 44 gram glycogeen. De maximale capaciteit is dus zo’n 60-90 g/kg. Glycogeen kan echter niet op zichzelf worden opgeslagen, het moet namelijk binden aan water. In je lever komt elke gram glycogeen met 2.4 gram water.

Waarom vertel ik dit allemaal? Zodat je begrijpt dat wanneer je lever vol zit met glycogeen, de gemiddelde lever van een man 289 tot 432 gram zwaarder is. Bij een vrouw is dit 241 tot 364 gram.

Glycogeen in de spieren

Je hebt ook nog glycogeen in de spieren. Hoeveel spieren iemand heeft verschilt natuurlijk enorm. Bij een man is dit gemiddeld 22-40 kg, bij een vrouw is dit 15-30 kg. Naar schatting zit er gemiddeld 11.7g/kg glycogeen in de spieren. Maar, zoals we weten, kan glycogeen niet op zichzelf worden opgeslagen. In je spieren komt elke gram glycogeen met minimaal 3 gram water, wat kan oplopen tot wel 17 gram.

Een man met 31 kilo aan spieren draagt dus ook 361 gram glycogeen en 1083 gram water in die spieren. Als hij ook nog veel drinkt naast het eten, wat vaak het geval is bij een goede vreetpartij, kan dit nog veel meer worden.

Koolhydraat naar vet

Het overschot aan koolhydraten kan ook worden omgezet naar vet. Dit proces heet de novo lipogenesis (DNL). Dit is de minst favoriete manier van je lichaam om koolhydraten te verwerken. Je lichaam doet dit niet snel, het gaat namelijk eerst proberen de koolhydraten te verbranden voor energie of op te slaan als glycogeen.

Een studie uit 1995 liet gezonde volwassenen voor 5 dagen in een calorie overschot van 150% eten. Het overschot bestond alleen uit koolhydraten. Het DNL was 10 keer zo groot als bij mensen die normaal aten, maar toch kwamen ze maar 5 gram vet per dag aan. Na een jaar is dit wel bijna 2 kilo, wat behoorlijk veel is, maar onthoud dat ze 50% boven hun onderhoud aten, wat ook behoorlijk veel is.

Vocht vasthouden

Zoals je weet moet glycogeen worden gebonden aan water om opgeslagen te worden. Hierdoor kunnen we veel vocht vasthouden. Bloed volume en het totale lichaamsvocht kunnen veel variëren door sport, medicatie en voeding. Wat het meeste vocht vasthoudt is zout (sodium), dit neemt het water overal mee naartoe. Na een flinke vreetpartij zorgen de koolhydraten en het zout er dus voor dat je flink wat vocht vasthoudt.

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog een lading eten wat door je darmkanaal gaat. Een gemiddelde ochtendplas weegt ongeveer 220 gram en een gemiddelde grote boodschap weegt ongeveer 150 gram. Dit kan je ook meetellen met het extra gewicht dat je krijgt na een vreetbui.

Conclusie

Een groot deel van het gewicht dat je aankomt na een vreetbui is geen vet, maar water. Vooral als het eten bestaat uit veel zout en koolhydraten, wat vaak het geval is bij ongezond eten. Dit wordt alleen maar meer als je ook nog eens een lage glycogeen voorraad hebt (wat je vaak hebt als je aan het afvallen bent). Eén vreetbui zal je dus niet meteen heel dik maken, maar als je dit regelmatig doet wel.

Shaped Fitness