Wat vroeger eigenlijk alleen door bodybuilders werd gedaan, wordt nu steeds vaker gebruikt door normale mensen die willen afvallen. Carb cycling wordt steeds populairder en zou een positief effect hebben op je energie. Tijd om erachter te komen wat het precies is.

Wat is het?

Het concept is vrij simpel: de ene dag eet je bijna geen koolhydraten en de andere dag eet je juist heel veel koolhydraten. Eiwit- en vetinname blijft vaak gewoon hetzelfde. Carb cycling wordt het meest gecombineerd met training. Op de dag dat je rust is je koolhydraatinname laag, op de dag dat je traint is je koolhydraatinname hoog. Hoe hoog je koolhydraatinname is, is vaak afhankelijk van hoe zwaar je traint.

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je gaat diëten eet je normaal gesproken maanden elke dag onder je caloriebehoefte. Het probleem hiervan is dat een te lang tekort je stofwisselingsfuncties aantasten, waardoor je initiële calorietekort je onderhoud wordt en je geen gewicht meer verliest. Anabole hormonen dalen en katabole hormonen stijgen. Steeds minder calorieën worden verbrandt, spierweefsel verdwijnt en je verliest steeds minder vet. Dit is natuurlijk niet leuk als je elke dag juist minder eet.

Door dagen met een hoge koolhydraatinname toe te voegen aan je dieet kan je er voor zorgen dat je metabolisme in orde blijft. Dit zou komen omdat je de katabole staat van het lichaam steeds reset op die dagen. De extra calorieën en koolhydraten brengen het lichaam weer in een anabole staat.

De extra koolhydraten zorgen natuurlijk ook voor meer glucose en insuline in de bloedstroom. Dit geeft je weer meer energie voor je workout. Extra insuline betekent ook een beter opname van aminozuren door de spiercellen, wat spierafbraak tegen zou gaan. Wanneer je traint op de dag dat je veel koolhydraten eet boost je spiereiwitsynthese, wat goed is voor spiergroei. Na de hoge koolhydraatinname ga je daarna weer naar een staat van weinig koolhydraten, waardoor het insuline niveau weer daalt en je voorkomt dat je teveel vet opslaat. Op rustdagen maximaliseer je dus gewicht- en vetverlies en op trainingsdagen maximaliseer je spieropbouw.

Nadelen

Ondanks dat het klinkt als een hele goede strategie heeft het natuurlijk ook nadelen. Allereerst moet je veel en nauwkeurig plannen. Elke dag moet je jouw specifieke koolhydraatinname inplannen. Dit is uiteraard geen leuke bezigheid naast het zware diëten.

Verder is er ook geen concreet bewijs wat laat zien dat carb cycling beter is dan andere dieet strategieën. Om de katabole effecten tegen te gaan is een refeed dag één of twee keer per maand waarschijnlijk ook wel genoeg.

Moet jij het doen?

Zoals we vaker zeggen verschilt het simpelweg per persoon. Naar mijn mening zijn er veel mensen die het wel doen maar eigenlijk niet hoeven te doen. Voor een bodybuilder is het zeker aan te raden, velen doen het dan ook voor een show. Maar voor een normaal persoon die gewoon af wil vallen is een normaal dieet waarbij je af en toe een pauze neemt prima. Wil je spieren opbouwen en afvallen tegelijk, dan kan het ook zeker helpen om aan carb cycling te doen. Mocht je toch moeite hebben met een normaal dieet dan kan je het altijd proberen, misschien vindt jij het persoonlijk toch heel fijn.

Loading...
Shaped Fitness