Eiwitshakes zijn ontzettend populair en daarom het meest verkochte fitnesssupplement. Als we aan een eiwitshake denken, dan denken de meeste van ons aan wei (whey). Dit is de meest bekende soort. Maar de laatste tijd wordt er ook een andere soort eiwit steeds populairder, namelijk caseïne.

Caseïne

Wei en caseïne ontstaan wanneer kaas wordt gemaakt. Bij het maken van kaas worden de wei en de caseïne gescheiden. Het vocht wat wordt gescheiden is de wei. De dikkere substantie die overblijft is de caseïne. Ondanks dat caseïne minder populair is, is het 80% van alle proteïne in melk. Caseïne bevat alle aminozuren die een mens nodig heeft en verteert gemakkelijk, daarom wordt het een complete proteïne genoemd. Naast aminozuren bevat het ook peptiden die goed zijn voor je immuunsysteem. In je maag neemt caseïne een speciale dikkere structuur aan, waardoor enzymen die gezonde peptiden weer makkelijker kunnen opnemen. Deze structuur, die bekend staat als bolus structuur, is de reden waarom caseïne steeds populairder wordt. Het houdt de eiwit veel langer in het spijsverteringskanaal, waardoor het je bloedstroom langzaam steeds een kleine dosis eiwit geeft. Dit kan tot wel 8 uur lang duren.

Ondanks dat caseïne niet veel van het spier opbouwende aminozuur leucine bevat, heeft het wel een anti-katabolisch effect. Qua spieren opbouwen is het dus niet bijzonder snel, maar het zorgt wel dat spierafbraak wordt geminimaliseerd. Dit is ook de reden waarom caseïne vaak wordt genomen voordat je naar bed gaat. De meeste katabolische effecten komen namelijk voor tijdens je slaap. Er is echter geen enkel onderzoek dat aantoont dat dit nou echt voordelen heeft. Vooral als je regelmatig traint hoef je je hier niet druk om te maken.

Caseïne als supplement gebruiken?

Helaas zijn de voordelen van caseïne helemaal niet zo speciaal als je ziet hoe normaal het eigenlijk is. De voordelen van caseïne kunnen namelijk ook gevonden worden in gewone maaltijden. Een goede maaltijd duurt niet alleen even lang om te verwerken, de koolhydraten uit de maaltijd kunnen ook nog eens zorgen voor een betere eiwitopname door de spiercellen.

Als het gaat om spieren opbouwen, is simpelweg zorgen dat je genoeg eiwitten eet het belangrijkst. Wat voor eiwitten dit zijn maakt in principe niet zoveel uit. Wanneer je genoeg eiwitten uit gewone maaltijden kan halen, dan is het gebruiken van supplementen overbodig. Het toevoegen van eiwitshakes aan je dieet zal dan niet zoveel voor je doen.

Heb je wel moeite met aankomen of het binnenkrijgen van genoeg eiwitten, dan kan een caseïne eiwitshake je zeker helpen. Wel is het zo dat je van caseïne een voller gevoel krijgt dan van andere eiwitsupplementen. Daarom is het misschien verstandig om het voor het slapen te nemen.

Klik hier om een caseïne eiwitshake te kopen!

Loading...
Shaped Fitness