In dit artikel kijken we naar citrulline malaat. Een fitness supplement dat nog niet heel bekend is, maar langzaam toch steeds populairder wordt. Wat is citrulline malaat precies en heeft het nut om dit te kopen?

Wat is citrulline?

Citrulline is een aminozuur, een bouwsteen van proteïne. Citrulline malaat is weer de malaatzuurversie van citrulline. Het is een niet-essentieel aminozuur, wat inhoudt dat het aangemaakt wordt door het eigen lichaam.

Je vindt citrulline niet in de standaard eiwit bronnen, maar vooral in fruit zoals watermeloen en komkommer.

Voordelen

Ongeveer 80% van de citrulline wordt opgenomen in de nieren, waar het wordt omgezet in het aminozuur arginine. Via arginine verhoogt het ook ornithine. Samen steunen deze 3 aminozuren de ureumcycles, welke voor minder vermoeidheid kan zorgen. Arginine is ook belangrijk bij het produceren van stikstofoxide. Deze molecuul zorgt voor het relaxen van de bloedvaten, wat resulteert in een betere bloedstroom.

Wat betreft malaat, de zoutvorm van appelzuur, zijn er claims die zeggen dat het leidt tot een betere energieproductie. Dit zou komen door de rol die het speelt in de citroenzuurcyclus.

Praktijk

Het lijkt erop dat citrulline malaat zo zijn voordelen heeft, maar hoe gaat dit in de praktijk? In de research zien we inderdaad een betere bloedstroom en een verhoogde stikstofoxide productie. Dit kan vooral helpen bij het verkrijgen van een pump, wat mogelijk helpt bij spiergroei.

Ook is er bescheiden bewijs dat citrulline helpt bij herstel van spierpijn en vermoeidheid vermindert. Eén studie liet zien dat citrulline malaat het aantal herhalingen op de chest press wist te verhogen. Het was echter wel een apart onderzoek, aangezien er maar liefst 16 setjes tot falen werden gedaan met maar één minuut rust ertussen. Bij een normale set zal het effect van citrulline malaat waarschijnlijk dus weinig tot niks toevoegen.

Een ander voordeel van citrulline malaat is dat het helpt bij erectiestoornissen. De betere doorbloeding door arginine helpt hier ook bij.

Moet jij het nemen?

Citrulline malaat is absoluut niet vereist om goed te kunnen trainen. Mocht je überhaupt supplementen willen gebruiken, dan kun je voor dat geld beter iets anders halen.

Heb je veel last van spierpijn of wil je perse nog een paar extra herhalingen willen doen, dan kan je het natuurlijk altijd proberen. Gebruikers van dit supplement nemen het vooral vanwege de pump die het geeft.

Citrulline malaat proberen? Koop het hier.

Loading...
Shaped Fitness