Heb je ooit gezocht naar verschillende diëten dan ben je hoogstwaarschijnlijk het paleo dieet tegengekomen. Het is een behoorlijk bekend dieet en wordt door best veel mensen gevolgd. Maar wat is het precies en werkt het echt zo goed?

Wat is Paleo?

Paleo is een afkorting voor paleolithisch, een prehistorisch tijdperk dat begon zo’n 2,5 miljoen jaar geleden. In dit tijdperk, tot zo’n 10000 jaar geleden, bestond landbouw en veeteelt nog niet. Dit betekende dat de mensen dus alleen dingen aten wat beschikbaar was in hun omgeving. Ze aten veel van hetzelfde om te groeien en sterker te worden.

Voorstanders van dit dieet beweren dat er te weinig tijd zat tussen het einde van het paleolithische tijdperk en de dag van vandaag. Hierdoor kan het menselijk lichaam zich niet goed aanpassen aan het Westerse dieet. Dit is volgens hen een grote oorzaak van hedendaagse ziektes zoals diabetes en obesitas.

Hoe ziet het dieet eruit?

Het paleo dieet, ook bekend als oermens dieet, bestaat uit eten zoals zeevruchten, vlees van graseters, vis, planten, ei, noten, plantenoliën, groente en een klein beetje fruit. Dit zijn allemaal goede voedingskeuze voor elk dieet. Het bevat namelijk veel vezels, kalium, omega 3 vetzuren en nog veel meer goede nutriënten.

Het paleo dieet verbiedt voeding wat prehistorisch mensen theoretisch gezien nog niet hadden of bij konden. Denk aan graan, peulvruchten, zuivel, geraffineerde suikers en zout. Dit zijn vaak ingrediënten voor ongezond en bewerkt eten. Het dieet is erg geschikt voor mensen die lactose- en glutenintolerant zijn. Tot zover lijkt het dieet dus best goed.

Nadelen van het dieet

Allereerst is het dieet vrij duur. De belangrijkste proteïnebron bij een paleo dieet is wilde vis of dieren die gras eten. Wil je dus speciaal gras gevoerd rundergehakt of wilde vis dan betaal je daar natuurlijk extra voor.

Een ander nadeel aan het paleo dieet is dat het geen rekening houdt met calorieën of porties. Dit klinkt voor sommige mensen natuurlijk als muziek in de oren, maar zo heb je weinig overzicht op wat je binnenkrijgt. Erg lastig als je wilt aankomen of afvallen. Het voordeel is wel dat een paleo meer proteïne en vezels bevat, waardoor je sneller vol raakt.

Wel of niet?

Ondanks dat er nadelen zitten aan het paleo dieet lijkt het wel te werken. In een onderzoek in 2007 werd een groep van 29 mannen met overgewicht een paleo dieet of een mediterraans dieet aangewezen. Beide groepen werden niet gebonden aan een calorie-inname. Hieruit bleek dat een paleo dieet beter was voor glucose tolerantie, gewichtsverlies en taille. Hetzelfde bleek uit een onderzoek uit 2009 naar mensen met diabetes, waarbij het paleo dieet tegenover een standaard diabetes dieet werd gezet.

Kortom, het paleo dieet heeft zeker zijn voordelen. Toch is er nog niet genoeg onderzoek geweest om te bevestigen dat dit het allerbeste dieet is voor een mens. Wel is het slim vanwege gezondheidsredenen bepaalde voeding uit het paleo dieet toevoegen aan je eigen dieet. Maar om helemaal over te stappen zou ik nog even mee wachten.


Loading...
[object Object]