Glutenvrij eten, je ontkomt er bijna niet meer aan. Het zou verschrikkelijk slecht voor je zijn. Zo slecht dat het een hele glutenvrije industrie van meer dan 10 biljoen heeft gecreëerd, waarbij de prijs van de producten gemiddeld met 250% stijgt. Waarom eten mensen glutenvrij eten en wat is er precies slecht aan gluten?

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat we kunnen vinden in tarwe, graan, rogge, gerst en spelt. Ook meel en bloem bevatten vaak gluten. Het is taai en elastisch, wat het belangrijk maakt bij het bereiden van veel hedendaagse gerechten zoals brood of pizza. Producten die granen bevatten bevatten dus ook vaak gluten, zelfs bier.

Wat is er slecht aan?

Helaas is het consumeren van gluten niet voor iedereen veilig, vooral niet voor mensen met coeliakie. Deze nare ziekte, waarbij een slechte reactie met gluten ontstaat, zorgt voor problemen in de maag waardoor je voedingsstoffen niet meer goed kan absorberen. Ook zorgt het voor een opgezette buik en diarree.

Naast coeliakie worden gluten ook geassocieerd met auto-immuunziekten, zoals schildklierziekten, diabetes en andere voedsel allergieën zoals lactose intolerantie. In ernstige gevallen zou het zelfs kunnen leiden tot kanker.

Met zoveel gevaarlijke aandoeningen is het begrijpelijk dat mensen geen gluten meer willen. Echter niet heel veel mensen hebben last van coeliakie, slechts 0,5 tot 1%. Dit komt nog niet eens in de buurt van het aantal geschatte mensen dat actief gluten vermijdt, namelijk 25% van de volwassenen. Nu is het wel zo dat sommige mensen zonder coeliakie ook slecht reageren op gluten vanwege gluten intolerantie, maar het grotendeel heeft hier geen last van. Als je gluten vermijdt terwijl het niet nodig is, dan mis je ook nog eens alle goede nutriënten die in de producten zitten die je vermijdt.

Wel of geen gluten?

Bewijs van voordelen op afvallen of andere fitness doelen is er niet echt. De enige studies die laten zien dat je van gluten aankomt zijn de studies waarbij het aantal voedsel van de deelnemers niet gelijk was. Wanneer dit wel het geval is, dan is er geen enkel verschil. Als dat glutenvrije koekje evenveel calorieën bevat als de koekjes die je oma bakt, gaat dat geen verschil maken.

Toch is het niet zeker om te zeggen dat gluten niet slecht voor je is. Onderzoek laat wel een relatie zien tussen gluten en ontstekingen, maar er moet nog meer onderzoek komen om uit te zoeken wat die ontstekingen en andere gezondheidsproblemen precies veroorzaakt. Er is simpelweg nog niet genoeg bewijs om gluten geheel te vermijden.

Er zijn veel mensen die er van overtuigd zijn dat glutenvrij eten hun heeft geholpen. Of dit nu komt door coeliakie, de placebo of andere onbekende problemen met glutenproducten, als je jezelf er beter van voelt dan waarom niet. Heb je geen problemen met het eten van gluten, dan zou ik nog even wachten met boycotten van al die lekkere pizza’s.


Loading...
[object Object]