Wanneer je hoort dat iemand zijn of haar eetgewoontes aan gaat passen denk je als eerst aan het veranderen van wat diegene eet. Gezonder eten, minder eten, meer eiwitten en ga zo maar door. Waar we vaak niet aan denken is wanneer we eten. Misschien is het ook wel heel belangrijk om te focussen op welk tijdstip je jouw dagelijkse portie naar binnen werkt. Een populaire manier van diëten dat hier op focust is intermittent fasting.

Wat is het?

Het concept van intermittent fasting is kort gezegd het indelen van al je eten op een dag binnen een bepaald tijdsframe. Dit tijdsframe is vaak zo’n 4 tot 8 uur. Tijdens de andere 16 tot 20 uur wordt er gevast, waarbij er alleen water en in sommige gevallen zwarte koffie wordt gedronken.

Het schema van iemand die aan intermittent fasting doet zal er ongeveer als volgt uit zien. Tien uur ’s avonds begint het vasten en ga je slapen. Als je ’s ochtends wakker wordt drink je wat water of eventueel wat koffie. Vervolgens eet je niks tot twee uur ’s middags. Dan is de 16 uur voorbij en begin je met je voedingsschema. Tot tien uur ’s avonds eet je wat en wanneer je zelf fijn vindt en zo gaat het elke dag.

Waarom vasten?

Het belangrijkste aspect van vasten, vanuit een fysiologisch standpunt, is dat het je insuline niveau verlaagt. Insuline is het belangrijkste hormoon voor het omzetten van glucose moleculen, ook wel suiker, naar vet. Wanneer je aan het vasten bent eet je minder koolhydraten, waardoor het insuline niveau daalt. Je lichaam wil echter wel een bepaalde hoeveelheid bloed glucose vast houden, zodat je lichaam energie heeft wanneer nodig. Dit is wanneer insuline’s grootste vijand erbij komt kijken, namelijk glucagon. Glucagon doet exact het tegenovergestelde van insuline en zet vet om naar glucose.

Terwijl dit gebeurt pompt je lichaam ook katabole hormonen eruit, zoals epinefrine. Ook dit versnelt de afbraak van vet door de activatie van de enzym hormoongevoelige lipase. Een ander voordeel van epinefrine is dat het je spiermassa beschermt tegen afbraak, tot zo’n 72 uur.

Naast de bovenstaande voordelen zijn er nog veel meer. Je wordt door vasten bijvoorbeeld gevoeliger voor insuline, wat het risico op diabetes verlaagt. Er zijn ook onderzoeken waarbij intermittent fasting wordt gelinkt aan het verlagen van de kans op borstkanker, tot wel 50%.

Intermittent fasting iets voor jou?

Een groot probleem bij intermittent fasting is natuurlijk de honger. Kan en wil je echt 16 uur zonder eten? Sommige mensen beweren wel dat het na een tijdje went en makkelijk wordt. Je lichaam zal zich aanpassen aan de lange tijd zonder eten en zal beter worden in het gebruiken van vet voor energie.

Toch is intermittent fasting niet voor iedereen weggelegd. Als je echt constant een hongergevoel hebt dan is misschien beter om je maaltijden over de hele dag te verdelen. Mocht je toch graag intermittent fasting doen, dan kan je het ook rustig opbouwen. Je kan bijvoorbeeld steeds een beetje later gaan eten elke dag, zodat je lichaam kan aanpassen.

Vergeet niet dat net als met elk voedingsschema je uiteindelijk nog steeds minder calorieën moeten eten om af te vallen, ongeacht wanneer je eet.


Loading...
Shaped Fitness