Een supplement dat je regelmatig wordt gebruikt bij afvallen is L-Carnitine. Het zou moeten helpen bij het vet verbranden en zou een positieve cognitieve werking hebben. Wat is L-Carnitine precies en helpt het echt?

Wat is L-Carnitine?

Carnitine is een stof die je zelf in het lichaam aanmaakt. De stof wordt in de lever en nieren gesynthetiseerd uit de aminozuren lysine en methionine. De functie van carnitine is het transporteren van vetzuren naar de mitochondriën. Dit zijn een soort energiecentrales in je cellen. De belangrijkste functie van mitochondriën is het omzetten van vet naar energie (ATP).

Carnitine speelt ook een rol bij de opname van koolhydraten in het lichaam en het heeft als antioxidant een beschermende werking op het hart.

Van de L-Carnitine is er ook nog de Acetyl-L-Carnitine (ALCAR) variant. Beide hebben worden gebruikt als supplement en hebben verschillende functies.

Carnitine is vooral te vinden in dierlijke producten, zoals zuivel en vlees.

Waarom L-Carnitine als supplement?

De voornaamste reden dat mensen L-Carnitine gebruiken is voor extra vet verbranding. Doordat carnitine helpt bij het verplaatsen van vetzuren naar de cel, zodat het kan worden omgezet in energie. Door extra carnitine te nemen zou dit je dit proces dus stimuleren. Naast het verbranden van vet zou carnitine ook een positieve werking hebben op je kracht.

Acetyl-L-Carnitine wordt vooral gebruikt om cognitieve processen te verbeteren. ALCAR wordt verder niet gebruikt als supplement voor het afvallen.

In theorie is carnitine dus een geweldig supplement, maar wat zegt de wetenschap hierover?

Carnitine en fitness

Omdat carnitine al een heel oud supplement is zijn er veel verschillende onderzoeken naar geweest. Het resultaat van deze onderzoeken is erg wisselend. De meeste onderzoeken zien helaas weinig positief resultaat met betrekking tot vet verlies. Tenzij de persoon in kwestie een carnitine tekort heeft, lijkt het geen invloed te hebben op vet verbranding.

Ook als het gaat om kracht staat carnitine er niet goed voor. Wederom zijn de resultaten op dit gebied verschillend. Er zijn studies die kleine verbeteringen zien in kracht, maar over het algemeen is de uitkomst dat carnitine niet helpt bij krachtvermogen. Eén studie zag wel een verbetering in uithoudingsvermogen, maar hier was de dosis 15 gram per dag. Dit is 5 keer zoveel dan normaal.

Waar carnitine mogelijk wel goed voor is, is herstel. Carnitine verhoogt stikstofoxide, wat uiteindelijk schade aan het weefsel vermindert. Of het in de praktijk ook zulke voordelen heeft moet nog blijken.

Carnitine en hersenen

Het effect van Acetyl-L-Carnitine op de hersenen lijkt een stuk beter dan gewone L-Carnitine op afvallen. Een studie op muizen liet zien dat ALCAR het serotonine niveau met 20% in de cortex liet stijgen, in de hippocampus zelfs met 22%. Deze muizen kregen voor 25 dagen 500mg/kg. Ook noradrenaline in de hippocampus steeg met 25%.

Een hoge dosis ALCAR verhoogt het gebruik van glucose in het brein en in sommige delen van het brein is een verhoogd glucose en creatine niveau te zien. Vooral bij ouderen is dit duidelijk zichtbaar. ALCAR lijkt veroudering van het brein tegen te gaan en voorkomt afname in cognitie. Het wordt momenteel onderzocht als geneesmiddel tegen ziektes als Alzheimer en dementie. ALCAR lijkt over het algemeen veel beschermende werkingen te hebben in de hersenen.

Conclusie

Carnitine is een aminozuur dat als belangrijkste functie heeft het transporteren van vetzuren naar de mitochondriën. Er zijn verschillende vormen, waarvan L-carnitine wordt gebruikt als supplement bij afvallen en ALCAR wordt gebruikt als supplement voor de hersenen. Onderzoek naar carnitine laat veel verschillende resultaten zien, maar over het algemeen geldt dat het niet zoveel effect heeft voor afvallen. Om die reden is het dus niet aan te raden het als supplement voor afvallen te gebruiken. Echter laat ALCAR als supplement voor cognitieve functies wel grote voordelen zien. Wat nog belangrijk is om te weten, is dat sommige mensen helemaal niet reageren op carnitine.

Loading...
Shaped Fitness