Overtraining is een term waar een groot deel van jullie vast wel eens van heeft gehoord. Voor de mensen die het niet kennen is het misschien handig om dit artikel even door te lezen. Maar ook voor de mensen die het wel denken te kennen is het handig, want zelfs onderzoekers zijn het nog niet eens over de betekenis van de definitie ‘overtraining’. 

Wat is overtraining?

In feite is er zelfs geen exacte definitie. Ook is niet iedereen het eens over de onderliggende oorzaken en symptomen, sommige experts beweren zelfs dat het helemaal niet bestaat. Een groot deel van de onderzoeken laat zien dat het wel degelijk bestaat, vooral bij competitieve sporten. Data laat zien dat zo’n 7% tot 31% van de atleten overtraining jaarlijks ervaart. Maar wat is het precies?

In het begin van een trainingsschema ervaar je vaak consistentie of verbetering in je prestaties en training capaciteit. Na een tijdje stagneert dit en vermindert je prestaties. Dit noemen we ‘overreaching‘. Dit is juist goed, wanneer je namelijk rust neemt compenseert je lichaam hier later weer voor. Dit zorgt er voor dat je juist weer betere prestaties kan leveren. Wanneer je deze rust niet neemt blijven je prestaties afnemen. Zo’n 4 weken na de afname van je prestaties is een paar weken rust niet meer genoeg en verdwijnt die ‘supercompensatie’. Dit is het punt wat velen beschrijven als overtraining. Ook veel mensen classificeren overtraining als een syndroom, omdat de oorzaken en symptomen ervan niet alleen verandering zou brengen in training en prestaties.

Symptomen en oorzaken

Symptomen van overtraining zijn naast slechtere prestaties o.a. slaapstoornissen, stemmingswisselingen, weinig energie, veel zweten, luchtweginfecties en geen eetlust. Omdat deze symptomen over het algemeen sowieso al vaak voorkomen is het lastig een echte diagnose te stellen. Om het voor je zelf vast te stellen kan deze vragenlijst je helpen.

Niet alleen de symptomen verschillen, ook de oorzaken. Mentale stress kan ook een oorzaak zijn bij atleten, bijvoorbeeld door hun competitieve instelling en hun streven naar perfectie. Een andere oorzaak is simpelweg een slecht trainingsschema, waarbij je het te zwaar maakt voor jezelf. Te weinig slaap kan ook een oorzaak zijn. Dit beïnvloedt eigenlijk alle activiteiten, maar vooral fysieke activiteiten. Natuurlijk kan verkeerde voeding ook een oorzaak zijn. Lage proteïne inname kan herstel negatief beïnvloeden, te weinig koolhydraten hindert je energie en te weinig water zorgt voor dehydratie. Als we kijken naar training als oorzaak zegt onderzoek dat volume een grotere dader is dan intensiteit, maar beiden kunnen overtraining veroorzaken.

Wat te doen bij overtraining?

Het allerbeste tegen overtraining is natuurlijk het voorkomen ervan. Rust is hierin ontzettend belangrijk. Grote organisaties als de European College of Sports Science suggereren dat je minimaal één rustdag hebt per week. Voor een beginner zou ik aanraden dit te verhogen naar minimaal 2, aangezien je lichaam nog moet wennen.

Ligt je oorzaak bij mentale stress, neem dan bijvoorbeeld therapie of begin met meditatie. Slaap is ook een grote oorzaak, zorg dat je minimaal 7 tot 9 uur per nacht slaapt. Tot slot kan je nog ‘deloaden’, dit houdt in dat je de intensiteit en het volume verlaagt om plaats te maken voor herstel.

Mocht je toch overtrained raken, dan kun je het beste rusten en heel erg licht trainen. Het herstellen hiervan kan maanden tot jaren duren, maak het dus niet erger en zorg dat het niet weer gebeurt.


Loading...
Shaped Fitness