Het is al een lange tijd geleden dat je voor het laatst hebt gesport, maar vandaag heb je weer de juiste motivatie gevonden. Je gaat naar de sportschool en geeft alles wat je kan. Je pakt de zwaarste gewichten die je kan en het gaat voor je gevoel nog makkelijk ook. Totdat je de volgende ochtend wakker wordt, nu voelt het alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden. Dit kan maar één ding betekenen: spierpijn!

Wat is spierpijn?

Tijdens het sporten zelf heb je nauwelijks last van spierpijn. Natuurlijk verzuurt het na een setje, maar na wat rust is het ook weer weg. Dit geldt trouwens ook voor hardlopen. Hoe sneller en langer je rent, hoe erger je benen gaan verzuren. Deze verzuring staat bekend als acute spierpijn. Dit krijg je als je erg krachtig en energiek traint, waardoor chemicaliën e.d. opbouwen in je spierweefsel. De spier verliest hierdoor kracht en de pijn wordt erger, maar na een paar minuten rust is het weer weg.

Acht uur later lijkt het echter weer terug te zijn. Het voelt niet altijd heel erg, maar het doet zeker een beetje pijn. Maar dan, 24 uur nadat je getraind hebt begint het pas echt pijn te doen. Nu is de pijn zo erg dat je liever helemaal niet meer beweegt. Dit staat bekend als DOMS, wat staat voor Delayed Onset Muscle Soreness.

Voor mensen die nieuw zijn in de fitness wereld kan dit erg afschrikken en een reden zijn om nooit meer een stap te zetten in een sportschool. DOMS wordt veroorzaakt door excentrieke contractie, wat kort gezegd inhoudt dat de spier langer wordt onder spanning. De exacte reden van wat de pijn veroorzaakt is nog onbekend, maar wat het meest wordt gedacht is dat het komt door de scheurtjes die je in je spieren krijgt na het trainen.

Supplementen tegen spierpijn

Een onderzoek in 2010 toonde aan dat mensen die een supplement gebruikten dat het aminozuur L-glutamine bevat, de effecten van DOMS grotendeels konden verlichten. In 2013 was er een onderzoek naar het effect van cafeïne op DOMS. Hieruit kwam naar voren dat het innemen van cafeïne één uur voor je workout de pijn van DOMS aanzienlijk kan verminderen op de tweede en derde dag. Het enige nadeel hierbij is dat je minimaal 400mg cafeïne in moet nemen, wat gelijk staat aan 3 tot 4 kopjes koffie. Andere supplementen waarvan bewezen is de effecten van DOMS te verlichten zijn creatine, vis olie, taurine, BCAA en citrulline malaat.

Wat echt helpt tegen spierpijn

Persoonlijk zal ik je niet aanraden om de bovenstaande supplementen allemaal aan te schaffen. Om de pijn van DOMS echt te verlichten gaat het namelijk minder om wat je neemt en meer om wat je doet. De beste manier tegen spierpijn is om rustig te starten aan een nieuw trainingsschema en het ook rustig op te bouwen. Hierdoor kunnen je spieren rustig wennen aan de nieuwe stress die je ze oplegt. Begin dus met wat minder gewicht dan je normaal zou doen.

Wat ook helpt tegen spierpijn is ‘foam rolling‘, waarbij je jezelf een soort van masseert. Dit kan de pijn voor de volgende dag erg verlichten. Tot slot misschien wel het allerbelangrijkste wat je kan doen tegen spierpijn is slapen! Het lichaam herstelt het beste van je dagelijkse activiteiten wanneer je slaapt. Wanneer je te weinig slaapt kan de spierpijn onnodig lang aanhouden. Om spierpijn te minimaliseren is het dus belangrijk dat je rustig begint en genoeg uitrust. Na lange tijd trainen zal spierpijn vanzelf verminderen en uiteindelijk zelfs verdwijnen.

Loading...