Vet is vast niet het eerste waar je aan denkt als je het woord ‘gezond’ hoort. Je hoort het eerder samen in een zin met hart- en vaatziekten, obesitas, hoge cholesterol en verstopte aderen. De reputatie van vet is behoorlijk slecht als je het vergelijkt met andere dingen die we eten, maar wat is vet eigenlijk?

Vet in het kort

De meeste vetten die je eet en opslaat in je lichaam staan bekend als triglyceriden. Triglyceriden heb je nodig voor een goede gezondheid, maar teveel kan problemen opleveren. Het bestaat uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen. Net zoals koolhydraten en proteïne is vet een macronutriënt. Macronutriënten zijn de belangrijkste componenten in voeding.

Vet is de meeste dichte macronutriënt. Koolhydraten en proteïne bevatten namelijk maar 4 calorieën per gram, bij vet is dit 9 calorieën. Dit is wel weer goed voor de energie. Glycerolmoleculen kunnen namelijk worden omgezet in glucose en de vetzuren in Acetyl-CoA. Het enige nadeel is dat het omzetten van vetzuren 100 keer langer duurt dan glucose.

Verzadigde en onverzadigde vetten

Er zijn twee typen vet die iedereen vast wel kent, namelijk verzadigd en onverzadigd. Verzadigde vetten hebben een hoog gehalte verzadigde vetzuren en stolt bij een kamertemperatuur. Onverzadigd vet bevat, zoals je al verwacht, onverzadigde vetzuren.

Verzadigd vet wordt gezien als slecht omdat het je cholesterolgehalte verhoogt. Er is nooit echt aangetoond dat verzadigd vet zelf hart- en vaatziekten veroorzaakt, maar wel dat onverzadigd vet i.p.v. verzadigd vet eten de gezondheid van het hart verbeterd. Onverzadigd vet is dus inderdaad gezonder.

Een bekend onverzadigd vet is omega 3. Dit wordt gelinkt aan het verlagen van je cholesterolgehalte, depressie verminderen, ADHD symptomen verminderen, bloeddruk verlagen en nog veel meer. Echter niet al het onverzadigde vet is gezond. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als ‘transvet’. Waarom dit slecht is heeft te maken met de vorm van de verbindingen, hier zal ik verder niet te diep op in gaan. Transvet wordt gelinkt aan het verhogen van het ‘slechte’ cholesterolgehalte en coronaire hartziekten. Het is dus een onverzadigde vet wat nog slechter is dan verzadigde vetten en is in een aantal landen al verboden.

Hoeveel vet is gezond?

Vet zou ongeveer 15% tot 30% van je dagelijkse calorie inname moeten zijn. Wat in de meeste gevallen zo’n 30 tot 60 gram is. Heb je het idee dat je teveel verzadigd vet eet dan is het verstandig deze te vervangen voor onverzadigde vetten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door meer vis te eten. Het vet in je lichaam is niet alleen het vet dat je eet. Alle overtallige calorieën die je op een dag eet, ook al zijn het koolhydraten en proteïnen, worden in je lichaam verwerkt en opgeslagen als vet. Eet je dus weinig vet, maar nog steeds teveel calorieën, dan kom je alsnog aan


Loading...