Iedereen die naar de fitness gaat heeft het waarschijnlijk wel eens voorbij horen komen of gebruikt het zelf misschien wel. Ik heb het over whey protein, in het Nederlands ‘wei proteïne’. Ongetwijfeld de meest voorkomende proteïne shake. Een groot deel van de gebruikers weet hoogstwaarschijnlijk niet eens wat het precies is en waar het goed voor is. Daar zijn wij gelukkig voor. In dit artikel lees je wat whey protein is en wat het doet.

Hoe het ontstaat

Wei is een proteïne bron wat natuurlijk komt uit melk. Wei komt vrij wanneer er kaas wordt gemaakt. In het kort: bij het maken van kaas wordt melk gemixt met een mix van verschillende proteïnen en ander stoffen die zorgen dat het gaat stollen. Wanneer dit gebeurt ontstaan er twee componenten. Eén daarvan wordt gebruikt om kaas te maken en de ander is de wei. De vloeibare wei wordt vervolgens gepasteuriseerd en gedroogd. Op deze manier krijg je het bekende wei poeder. Hier kunnen dan eventueel nog smaken aan toegevoegd worden.

Wat maakt het zo speciaal?

Whey is natuurlijk bekend om de eiwitten, maar minder om de aminozuren. Om op te noemen welke aminozuren er in whey zitten is een beetje veel en ga je waarschijnlijk toch weer vergeten. Wel is het interessant dat het de bekende BCAA’s bevat, wat staat voor branched chain amino acids. BCAA’s bestaan uit leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren zijn 70% van het totale spiereiwit en een derde van de essentiële aminozuren. Zoals jullie misschien wel weten zijn deze zuren in combinatie met je training erg goed voor spieropbouw.

Effecten op gezondheid

Het mooie aan de aminozuren in whey is dat ze samen kunnen zorgen voor een betere gezondheid. Het is bijvoorbeeld goed voor je immuunsysteem en kan kanker en veroudering tegen gaan. Nu is whey niet 100% proteïne. Omdat het zuivel is bevat het ook vet en lactose. Gelukkig voor alle lactose intolerante mensen zijn er merken die de proteïne van de wei proberen isoleren. Je hebt dan whey protein met een hoger proteïne gehalte, maar de gezondheidsvoordelen zijn wel verdwenen.

Moet jij whey gebruiken?

Of jij wel of niet whey moet gebruiken ligt zoals altijd geheel aan wat jouw doel is. De proteïne kan je ook uit echt eten halen, het is dus niet zo dat je het 100% nodig hebt. Whey is echter wel handig als jij door normaal eten niet aan je proteïne komt. Lukt jou dit wel, dan gaat whey niet een heel groot verschil maken. Wil je liever geen whey gebruiken, dan moet je dus maaltijden gaan eten die hoog zijn in eiwitten. In dat geval raad ik je aan FitChef te proberen. Dit is een boek met allerlei proteïnerijke recepten.


Loading...