Wanneer je mensen hoort praten over afvallen, hoor je ze vaak zeggen dat koolhydraten en suiker slecht is. Dit bewijst dat niet iedereen een goed beeld heeft bij koolhydraten. Daarom leggen we vandaag uit wat koolhydraten precies zijn.

Koolhydraten kort uitgelegd

Net zoals proteïne en vet, is koolhydraat een macronutriënt. Koolhydraten zorgen ervoor dat je energie krijgt. In de vorm van glucose is het de eerste keuze van het lichaam voor energie productie. In een proces genaamd ‘glycolyse’ verandert je lichaam glucose in pyruvaat. Tijdens dit proces komen er energie moleculen vrij, zogeheten ATP-moleculen. Tijdens een fysieke activiteit herhaalt je lichaam dit proces zo’n 45 seconden tot 3 minuten. Hierna moet je rusten of gaat je lichaam over op andere brandstoffen.

Wat doen koolhydraten?

Alle koolhydraten worden uiteindelijk glucose, behalve voedingsvezels. Je lichaam kan dit namelijk niet afbreken. Alle glucose wat je niet gebruikt wordt in het lichaam opgeslagen als glycogeen. Helaas kan het lichaam maar een maximale hoeveelheid glycogeen opslaan, dit is gemiddeld 500 tot 1200 gram. Alle extra glucose die je dan binnenkrijgt wordt opgeslagen als vet. Om energie te hebben is het belangrijk dat je je bloedglucosewaarden op peil houdt. Wanneer je lichaam niet genoeg heeft gaat het je glycogeen voorraad omzetten naar glucose, dit proces heet glycogenolyse.

Een andere manier om aan glucose te komen voor je lichaam is een proces genaamd gluconeogenese. Dit is het opnieuw vormen van glucose. Hier wordt glucose gehaald uit niet-koolhydraatbronnen, zoals aminozuren, lactaat en pyruvaat.

Mocht je lichaam nu niks meer hebben, dan komt het in een staat genaamd ‘ketose’. In deze staat worden ketolichamen, energierijke moleculen, de belangrijkste bron van energie. Omdat ketose bekend staat om het helpen bij vetverbranding wordt het steeds populairder dankzij koolhydraat-arme diëten. Of dit veilig is wordt tot op de dag van vandaag nog over gediscussieerd.

‘Slechte’ en ‘goede’ koolhydraten

Niet alle koolhydraten zijn natuurlijk hetzelfde. Tegenwoordig zijn we voornamelijk bezorgd om de overconsumptie van ‘slechte’ koolhydraten, afkomstig uit bewerkt voedsel. In feite zijn deze koolhydraten niet persé slecht. Je vindt dezelfde suikers namelijk in fruit en zuivel. Het probleem met bewerkt voedsel is dat het teveel bevat. Deze ‘slechte’ koolhydraten zijn makkelijk te verteren en krijg je dus makkelijker naar binnen. Dit zal je calorie inname makkelijk verhogen.

Zoals jullie hopelijk allemaal weten kom je aan als je teveel calorieën eet. De ‘goede’ koolhydraten worden zo genoemd omdat ze voedingsvezels bevatten of minder snel verteren. Je kan dus prima ‘slechte’ koolhydraten eten, maar wel met mate. Heb je snel energie nodig, dan zijn deze juist heel handig.

Hoeveel en wanneer koolhydraten heb je nodig?

Het ligt er natuurlijk aan of je doel is om af te vallen, aan te komen of simpelweg te onderhouden. Gemiddeld wil je dat ongeveer 45% tot 65% van je dagelijkse inname koolhydraten zijn. In een standaard 2000 kcal dieet is dit zo’n 225 tot 325 gram per dag. Wil je graag sterker worden dan is het slim om voor je training koolhydraten te eten. Wanneer het gaat om training met uithoudingsvermogen, is het slim om ze juist erna te eten om je glycogeen voorraad bij te vullen. Wil je graag afvallen, eet dan veel voedingsvezels (met proteïne). Als je gewoon gezond wil eten, kies dan voor fruit. Hier zitten ook veel andere goede voedingsstoffen in.

Loading...
[object Object]