Een vraag die we veel krijgen, vooral van beginners, is hoe het kan dat ze wel sterker maar niet breder worden. Het is namelijk mogelijk dat je in kracht veel vooruitgang boekt, maar de spieren heel langzaam groter worden. In dit artikel leggen we uit hoe dat kan en wat je eraan kan doen.

Een spier die sterker wordt, zal automatisch ook groter worden. Het kan alleen wel zo zijn dat het heel langzaam gaat. Hiervoor kunnen meerdere redenen zijn.

Neurologische aanpassingen

Als je nieuw bent in krachttraining, dan moet je lichaam zich aanpassen aan nieuwe stimulansen. Kort gezegd, als je zwaar gaat trainen, dan denkt je brein dat hij beter moet worden in zwaar trainen. Je lichaam wil beter worden in het werven van motor units en gebruik maken van de spiermassa die je al hebt. Als je dus net begonnen bent en wel resultaat ziet in kracht, maar weinig in spiergroei, dan is dit waarschijnlijk wat er gebeurt. Wees niet bang, uiteindelijk zal je vanzelf groter worden. Met de toenemende kracht groeit ook de potentie voor hypertrofie.

Betere techniek

Hoe vaker je een oefening doet, hoe beter je wordt in de uitvoering. Dit heeft ook veel te maken met het bovenstaande. Op een gegeven moment weet je lichaam precies welke spieren er nodig zijn. Je lichaam zal na een tijdje minder moeite doen om een oefening uit te voeren. Je techniek wordt beter en de kracht die nodig is wordt minder. Je kan dan dus meer gewicht verplaatsen, zonder dat hier meer spieren voor nodig zijn.

Te weinig volume

Een andere reden dat je niet veel in spiermassa aankomt is omdat je trainingsschema niet goed is. Doe je bijvoorbeeld maar 3 herhalingen, dan focus je meer op kracht. Doe je 20 herhalingen dan focus je meer op uithoudingsvermogen. Daarnaast kan je ook te weinig setjes doet per spiergroep tijdens je training. Hoeveel herhalingen en setjes je doet speelt een belangrijke rol in hypertrofie. Ook is het belangrijk hoe vaak je een spiergroep traint.

Als je een schema volgt dat zich richt op kracht dan zal je genoeg volume hebben om sterker te worden in bepaalde oefeningen, maar dit zal niet optimaal zijn om te zorgen dat je gespierder wordt. Het kan dus slim zijn om op zoek te gaan naar een nieuw schema of om dagen toe te voegen aan je schema waarop je meer isolatie oefeningen doet.

Loading...

Genetische verschillen

Helaas zijn er ook factoren die het moeilijker maken om spiermassa op te bouwen waar je zelf niks aan kan doen. De eerste is de verhouding van het type spiervezels. In het kort heb je type 1 spiervezels (beter voor uithoudingsvermogen en type 2 spiervezels (beter voor kracht). Heb je van nature meer type 2 spiervezels, dan kan je makkelijker omgaan met zware gewichten zonder dat de spier groter hoeft te worden.

Verder zijn er nog andere genetische verschillen die invloed hebben op of je makkelijk sterker wordt. De lengte van ledematen, lengte van de spier en aanhechting van de pezen spelen hierin ook een rol.

Je eet te weinig

Tot slot de laatste reden waarom je niet breder wordt: je eet te weinig. Zonder voldoende eten zal je simpelweg niet kunnen aankomen in spiermassa. Zorg dat je dagelijks meer eet dan je caloriebehoefte. Zorg daarnaast ook dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Je voeding is de basis van het spieren opbouwen, zorg dus dat je dit goed bijhoudt.

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom jij wel sterker wordt, maar niet breder wordt. Het beste wat je kan doen is zorgen dat je training en voeding in ieder geval in orde is. Daarnaast kan je niet veel doen, behalve wachten. Bij de één duurt het simpelweg wat langer dan bij de ander. Zolang je consistent traint met een goed schema en de juiste voeding, dan komen die spieren vanzelf!

Loading...
Shaped Fitness