Als het gaat om afvallen weet iedereen dat je minder moet eten en meer moet bewegen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het vereist een hoop discipline en je moet een hoop dingen laten staan. Daarnaast moet je consistent zijn en geduld hebben, afvallen duurt namelijk een tijdje. Maar als er dingen zijn die ons hierbij kunnen helpen, dan kan het zeker geen kwaad om ze te weten.

Eetgewoonten bepalend voor gewichtsverlies

In een onderzoek van de Obesity Society zien we dat er een aantal dingen zijn die ons gewichtsverlies kunnen bepalen. Drie gewoonten vielen op. Namelijk het beperken van wat je dagelijks eet, de gewoonte om te veel te eten na een stimulans en een hele bekende: honger. In het onderzoek werden 84 mensen een afvalprogramma gegeven met verschillende strategieën om deze drie gewoonten te verbeteren. Na maar liefst 6 maanden het dieet gevolgd te hebben zien we dat de kandidaten deze gewoonten duidelijk hebben verbeterd. Maar we willen natuurlijk weten welk gedrag het meeste gewichtsverlies veroorzaakte. Na wat onderzoek sprong er één gewoonte duidelijk uit, namelijk honger. Hoe beter de kandidaten hun honger in bedwang konden houden, hoe meer gewicht ze kwijt raakten. Kortom, het onderzoek zegt dat als je optimaal wilt afvallen je meer moet focussen op het stillen van honger. Vooral als je iemand bent die vaak honger heeft.

Manieren om honger te stillen

Gelukkig liet het onderzoek niet alleen zien wat belangrijk is bij het afvallen, maar ook hoe je dit kunt doen. Hiervoor beschreven ze een aantal methoden. De eerste is om bewust te worden van wat echte honger is, in plaats van het simpele ‘zin hebben in eten’. Een andere methode is om je maaltijden te plannen. Een voorbeeld hiervan is het bekende ‘intermittent fasting’. Dit houdt in dat je alleen een bepaald gedeelte van de dag eet en het andere gedeelte dus vast. Op deze manier kan je de gewoonte aanleren geen honger te hebben totdat het gedeelte van de dag begint waarin je wel eet. De laatste methode is om zodanig te eten dat je voller zit. Dus eten met meer vezels, minder suikers enzovoort. Een voorbeeld hiervan is sla, wat heel weinig calorieën bevat maar wel veel volume heeft. Maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer recepten om af te vallen. Mocht je dus moeite hebben met afvallen, probeer dan is te werken aan je honger door één van deze methoden. Succes!

Loading...