Ben je op zoek naar een dieet omdat je af wilt vallen, dan ben je ongetwijfeld de term ‘koolhydraat arm dieet’ wel eens tegengekomen. Dit type dieet wordt steeds populairder. Voor de mensen die hier niet bekend mee zijn, de naam zegt het al: consumeer minder koolhydraten. Is het dieet echt zo goed als je overal ziet? Dat lees je in dit artikel.

Hoe ziet zo’n dieet eruit?

In veel gevallen wordt er slechts 50 gram of minder koolhydraten per dag gegeten. Dit staat gelijk aan ongeveer twee appels. Dit lijkt heel erg zwaar, maar je mag dan wel veel meer proteïne en vet eten. Wanneer je dus je standaard aardappelen met biefstuk eet, eet je veel minder aardappel. Daarentegen eet je wel een grotere biefstuk die in lekker veel vet is gebakken. Dit maakt het koolhydraat tekort een stuk makkelijker te verdragen. Vaak wordt er bij een koolhydraat arm dieet ook niet naar calorieën gekeken, maar letten ze meer op het minimaliseren van de koolhydraatinname.

Waarom is het beter dan andere diëten?

Wat je vrij snel ervaart tijdens een koolhydraat arm dieet is dat je veel vocht afvalt. Dit komt omdat glucose niveau daalt. Glucose houdt namelijk water vast. De daling in gewicht is duidelijk niet het vet wat je verliest, maar heeft wel een motiverende werking voor veel mensen. Door weinig koolhydraten te eten raakt je lichaam in ‘ketosis’. Dit houdt in het kort in dat je lichaam vet verbrandt voor energie, omdat de glucose voorraad te laag is. Een ander voordeel hiervan is dat je je over het algemeen voller voelt en minder honger hebt. Dit komt omdat je tijdens een koolhydraat arm dieet het hormoon ghreline onderdrukt.

Voordelen proteïne

De meeste voordelen van een koolhydraat arm dieet komen niet door de lage koolhydraat inname. De meeste voordelen komen door het eten van meer proteïne. Van alle drie de macronutriënten is proteïne de enige die consistent positieve resultaten voor gewichtsverlies laat zien. Dit komt door drie factoren: verzadiging, thermogenesis en totale inname. In bijna alle onderzoeken voelen deelnemers zich voller met minder calorieën wanneer ze proteïne eten. In een onderzoek uit 2005 bleek dat het effect van proteïne op verzadiging de calorie-inname met 441 kan verminderen. Als het gaat om het voordeel van proteïne op thermogenesis is de volgende vergelijking van toepassing: 500 kcal van vet en koolhydraten kost 25 tot 75 kcal om te verwerken, 500 kcal proteïne kost wel 100 tot 175 kcal om te verwerken. Op lange termijn kan dit een duidelijk verschil maken in het aantal verbrande calorieën. Tot slot de totale inname, dit heeft te maken met het verlangen om te eten. In een onderzoek werd bij twee groepen bijgehouden hoeveel ze aten tijdens het avondeten. De ene groep kreeg voor lunch veel proteïne en de andere groep kreeg voor lunch weinig proteïne. Het resultaat was dat de groep met veel proteïne tijdens het avondeten maar liefst een keer zo weinig aten als de andere groep. Proteïne zorgt er dus voor dat je je langer vol voelt.

Werkt het echt?

Een koolhydraat arm dieet geeft wel duidelijk resultaat, echter zou ik het niet in de extreme vorm aanraden. Uiteindelijk gaat het nog steeds om hoeveel calorieën je op een dag eet en zitten er uiteraard ook nadelen aan een koolhydraat arm dieet. Door de lage glucose voorraad heb je bijvoorbeeld minder kracht. Een ander nadeel is dat mensen er soms ziek van worden en snel mee stoppen omdat je lichaam zo weinig koolhydraten niet gewend is. Gelukkig gaat dit wel snel over.

Koolhydraat arm dieet proberen? Klik hier voor een programma van 50 dagen!


Loading...