Creatine is een supplement dat ongetwijfeld erg hoog staat in het lijstje met meest gebruikte fitness supplementen. Het heeft veel voordelen en er zijn nog maar weinig nadelen over bekend. Wel is er één ding waar steeds meer mensen bezorgd om zijn als het gaat om creatine. Dat is dat je er kaal van zou worden..

DHT

Creatine is een stof dat je eigen lichaam aanmaakt en het speelt een rol bij de energievoorziening van je spieren. De stof bestaat uit 3 aminozuren, namelijk arginine, methionine en glycine. Het wordt gebruikt als supplement voor een extra energievoorraad bij intense krachtinspanningen.

Helaas zit er wel enige waarheid in het feit dat creatine voor haarverlies zorgt. Dit komt door één bepaald hormoon, namelijk DHT (dihydrotestosterone). Dit hormoon kan reageren op lokale receptoren, wat kan zorgen voor een krimpend effect op de follikels op de hoofdhuid. Uiteindelijk stoppen deze follikels met het produceren van haar.

Een studie uit 2009 zag een duidelijke stijging in DHT tijdens creatine suppletie. Rugbyspelers die 25 gram per dag kregen tijdens de laadfase, zagen een stijging van 56% in het DHT niveau. Na de laadfase namen ze elke dag 5 gram per dag en bleef het DHT niveau 40% hoger. Opmerkelijk is dat het ratio DHT tot testosteron ook steeg, terwijl het testosteron niveau niet veranderde. Dit suggereert naar een versnelde DHT productie, aangezien DHT een metaboliet is van testosteron. De enzym 5-alfa-reductase zet testosteron om naar DHT.

Geen creatine meer?

Buiten dit onderzoek is er verder weinig research en om een duidelijk antwoord te geven is er eerst meer onderzoek nodig. Ook al heeft creatine effect op het DHT niveau, is het nog steeds de vraag of het een direct effect heeft op haarverlies. Het DHT niveau stijgt namelijk ook natuurlijk, fitness kan DHT bijvoorbeeld tot wel 30% laten toenemen. Daarnaast zal DHT alleen tot haarverlies leiden als je hier gevoelig voor bent. Vaak wordt dit bepaald door een sterke genetische factor. Heb je in je familie veel last van haarverlies en wil je het niet versnellen, dan moet je misschien even twee keer nadenken voor je creatine gaat gebruiken.

Ben je niet gevoelig voor haarverlies dan zal creatine hoogstwaarschijnlijk niet veel doen. Wil je toch het risico beperken dan kan je ook nog zoiets als Finasteride proberen. Dit onderdrukt het eerder genoemde enzym 5-alfa-reductase. Ga voor je dit gaat gebruiken wel eerst even langs je huisarts vanwege mogelijke bijwerkingen.


Loading...
Shaped Fitness