Alleen al in de VS worden er jaarlijks meer dan 80 biljoen eieren geconsumeerd. In veel landen is het gebruikelijk om eieren als ontbijt te eten en het wordt in heel veel recepten als ingrediënt gebruikt. Kortom, eieren zijn extreem populair. Toch hebben eieren de laatste jaren veel negatieve aandacht gehad, vooral het eigeel. Je hoort steeds vaker mensen beweren dat het eigeel slecht voor je is, maar klopt dit wel?

Waarom zou het slecht zijn?

Het grootste probleem zou zijn het cholesterol, wat bekend staat om het veroorzaken van hart- en vaatziekten. Het eiwit in een ei bevat helemaal geen cholesterol, terwijl het eigeel gemiddeld zo’n 185 milligram bevat. Dit is al 62% van wat dagelijks wordt aangeraden. Mocht je dus bij je ontbijt al 2 eieren eten, dan zou je al over de dagelijkse hoeveelheid heen zijn als de dag nog maar net is begonnen.

Toen een tijdje geleden de media de gevaren van eigeel begon te verspreiden werd dit massaal vermeden. Toch wilden de mensen de eieren nog niet opgeven. Mensen geloofden dat alleen het eigeel slecht voor je was, dus werd ook alleen het eigeel niet meer gegeten. Het eiwit werd nog steeds gezien als iets goeds. Waar normaal hele eieren werden gebruikt, werd nu alleen nog maar eiwit gebruikt.

Cholesterol

Cholesterol wordt in ons bloed vervoert in deeltjes genaamd lipoproteïne. Van deze lipoproteïne zijn twee verschillende, namelijk LDL (low density lipoprotein) en HDL (high density lipoprotein). LDL is de slechterik omdat het bij hoge concentraties je bloedvaten verstopt, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. HDL is juist goed omdat het de bloedvaten juist schoonmaakt en LDL weer meeneemt naar de lever.

Het consumeren van eidooiers zorgt dat LDL toeneemt, maar net zo goed dat HDL toeneemt. Waardoor het cholesterol niveau in balans blijft. Je lichaam kan ook goed aanpassen aan hoeveel cholesterol je eet. In veel studies waar deelnemers teveel cholesterol aten, bleef het totale cholesterol en lipoproteïne niveau hetzelfde. Wanneer je meer cholesterol eet, produceert je lichaam zelf minder. Hetzelfde geldt andersom. In 1991 was er een 88 jaar oude man die 25 eieren per dag at, zonder veranderingen in zijn cholesterol.

Het valt wel mee

Als we naar andere studies naar eieren kijken, laten de meeste zien dat een normale hoeveelheid eieren geen kwaad kan. Behalve als je aanleg hebt voor coronaire hartziekten, diabetes hebt of als je een slecht dieet hebt in het algemeen. In deze gevallen wil je liever iets voorzichtiger zijn met eidooiers.

De mensen die al overgestapt zijn naar alleen eiwit missen nu ook alle goede nutriënten in eidooiers. Eigeel bevat bijvoorbeeld calcium, ijzer, fosfor, zink, mangaan, thiamine, omega 3, choline en vitamine A, B, E, D en K. Niet te vergeten bevat het natuurlijk ook leucine, de belangrijkste aminozuur voor proteïne synthese. Kortom, wat eigeel hier en daar kan niet zoveel kwaad en levert ook heel veel goede voedingsstoffen op.

Loading...
Shaped Fitness