De populariteit van energie drankjes is aan het stijgen in de fitness industrie. Van bekende merken zoals Monster en Red Bull zijn vooral de light versies erg populair. De reden hiervan is dat het een energie boost kan geven, zonder dat het veel calorieën bevat. Dit is natuurlijk erg handig voor een workout. Je hoort echter vaak dat energie drankjes erg slecht voor je zijn. Hoog tijd om uit te zoeken hoe het zit.

Ingrediënten

Waar het idee vandaan komt dat energie drankjes slecht voor je zijn is niet helemaal duidelijk. Een grote factor die waarschijnlijk meespeelt hierin is de lange lijst met ingrediënten. Vaak zijn dit lastig uit te spreken namen van chemicaliën, wat mensen kan afschrikken. Als we willen beoordelen of het nou echt slecht voor je is, dan zullen we naar elk ingrediënt apart moeten kijken.

Nu is het zo dat niet elke energiedrankje dezelfde ingrediënten bevat. Er zijn natuurlijk wel ingrediënten die in bijna elke energiedrankje zitten. Dit zijn de top 10 ingrediënten in energie drankjes:

  1. Suiker (of een kunstmatige zoetstof): 50 g+
  2. Cafeïne: 140 mg+
  3. Taurine: 2000 mg
  4. Niacine: 40 mg
  5. Inositol: 50 mg
  6. Vitamine B6: 4 mg
  7. Vitamine B12: 12 mcg
  8. Ginseng: 50-400 mg
  9. Guarana: 50 mg
  10. L-carnitine: 50 mg

Suiker

Van deze 10 ingrediënten zijn er eigenlijk 3 welke kunnen leiden tot problemen, vooral wanneer er meerdere blikjes op een dag gedronken worden. De eerste hiervan is ook de eerste op de lijst, suiker. Het is niet persé slecht, tot je er teveel van binnenkrijgt. Te veel suiker betekent te veel energie, wat wordt opgeslagen als vet. Uiteindelijk leidt dit tot overgewicht, wat weer kan leiden tot diabetes type 2. Vooral voor kinderen is het drinken van te veel energie drankjes een probleem. De suikers leveren naast energie geen andere voedingsstoffen. Daarom zal het vooral een slechte invloed hebben op de dagelijkse calorie-inname.

Cafeïne

Het tweede ingrediënt wat slecht voor je kan zijn is cafeïne. Te veel cafeïne wordt gelinkt aan vermoeidheid, hartproblemen, hoge bloeddruk en nog veel meer. De aanbevolen maximale dagelijkse dosis is bij cafeïne 400 mg. Dit is met meerdere blikjes al snel bereikt. Bij cafeïne bouw je ook tolerantie op, waardoor je dus steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Een review uit 2017 laat zien dat er 79.438 noodgevallen waren in het ziekenhuis door overconsumptie van energie producten met een hoge cafeïne dosis. In veel gevallen was er ook alcohol in het spel, je wil deze twee dus absoluut niet combineren. De dodelijke dosis van cafeïne is zo’n 10 tot 12 gram.

Ginseng

Te veel ginseng zou zorgen voor klachten in de maag en darmen. Een review van 57 klinische proeven uit 2011 concludeerde dat ginseng over het algemeen wel veilig is. In het rapport staat dat 16 van de 57 proeven negatieve bijwerkingen lieten zien, hierbij ging het vooral om maag- en darmklachten.

De rest van de ingrediënten hebben een te lage dosis om een gevaar te vormen, maar zullen ook niet doen wat wordt beweerd. Veel van deze stoffen zouden moeten zorgen voor energie, maar bijvoorbeeld vitaminen leveren helemaal geen energie op.

Effect gecombineerde ingrediënten

Wanneer we alle ingrediënten los van elkaar beoordelen lijkt het nog mee te vallen hoe slecht energie drankjes zijn. Er is echter nog iets waar we rekening mee moeten houden. De ingrediënten kunnen namelijk ook nog een apart effect hebben wanneer deze gecombineerd worden. Hierover is nog niet alles bekend, maar er zijn al wel enkele opmerkelijke dingen over gevonden. Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek waaruit bleek dat een energie drankje cognitieve prestaties verbeterde, maar wanneer de ingrediënten (caffeine, glucose, ginseng, en ginkgo biloba) apart werden genomen niet. Het is dus mogelijk dat bepaalde ingrediënten gecombineerd een slecht effect op ons lichaam kan hebben.

Wel of geen energiedrankjes?

Energiedrankjes kunnen zeker schade aanrichten, vooral op het cardiovasculaire systeem. Hierbij is vooral cafeïne de boosdoener, maar ook suiker speelt hierin een rol. Wel is het zo dat energie drankjes ook voordelen hebben. Energie drankjes kunnen bijvoorbeeld je prestaties verbeteren op gebied van kracht en uithoudingsvermogen. Of energiedrankjes dus slecht zijn heeft te maken met verschillende factoren, het heeft alles te maken met je leeftijd, je fysieke toestand en de hoeveelheid die je neemt. Beperk voor de zekerheid hoe vaak je energie drankjes drinkt en probeer er zeker niet meer dan één per dag te nemen. Tot slot nog één ding: als je energie drankjes drinkt, ga dan voor de suikervrije versie.


Loading...
Shaped Fitness